Muhakkak alınanlar olacaktır ama ben isim vermeden, hedef göstermeden yazıyorum.

Müşteri işin iç yüzünü bilmediği için 300-500 lira fiyatların normal olduğunu sanıyor, aslında kandırıldığının farkında değil.
Web sitesinden örnek verelim, yazılım geliştirme olayına hiç girmiyorum. Konularda veya reklamlarda görüyoru; hosting, domain, tasarım, yazılım her şey dahil 300 liraya yaparım diyor. "Kolay" (basite indirgediğimden değil, daha uygun(!) maliyet olacak diye bakıldığı için) yoldan çözelim işi, bir wordpress teması alalım envatodan. Ortalama 50$ / 350TL. Daha hosting alacağız 1 yıllık, domain alacağız, belki birkaç plug-in gerekecek, onları da alacağız veya yazılacak/yazdırılacak. Ve bu işten arkadaş para kazanacak, hayır işi yapmıyor sonuçta.

Hizmeti alacak kişi işin kalitesine razıdır önermesi burada geçerli değil. Çünkü alıcı işin iç yüzünü bilmiyor.
Söylesek nasıl olur? Şunu desek mesela. Tasarımı "çalacağım" bir yerden, onu sana satacağım. Yazılım tarafında bi geliştirme yok neyse onu kullanırsın (onu da bir yerden buldum), ek bir özellik veya revize isteme. Hostingin ne olacağını bilemem yarın da kapanabilir, 1 yıl da sürebilir. Bunları söyleyince alıcı ne düşünür; olsun ucuz deyip alır mı?
İnsanları, kurumları veya sistemleri kandırmanın, açıklardan faydalanmanın başarı olarak görüldüğünü görüyoruz.

Herkes emeğine istediği fiyatı yazar, ona diyecek bir şey yok. Diğer kısımlar ne olacak?
Biz neden verimerkezi hizmetlerine her ay binlerce lira ödüyoruz? (Stream, cdn, server, firewall, vb. hizmetler)
Biz neden basit bir vds alıp cpanel kurup geçmiyoruzda, onlarca hizmet ve servis kuruyoruz?
Biz neden her kullandığımız tasarım için lisans ücretleri ödüyoruz? (regular/extended lisanslar)
Biz neden 15 yıl önce yaptığımız sistemi satmıyoruzda, sürekli güncel kalıyoruz?
Hepsinin cevabı, legal şekilde olması gerekeni yapıyoruz. Otomobil satarken bu aracın 4 tane tekerleği ve direksiyonu var, hatta koltuğu bile var demezsiniz, ben öyle bir reklam görmedim.

O arkadaşları kendime rakip olarak gördüğümden değil, sadece beni rahatsız ettiği için yazmak istedim. 7+ yıllık üyeyim (bunun veritabanı uçmadan önceside var ama 7 diyelim) daha kimseyle bir iş diyaloğum olmamıştır. Birkaç kişi ile görüşmüşümdür, onlarda ya kendi bana ulaşmıştır veya benim ilgimi çeken bir proje olmuştur. Toplasan 10 etmez. O yüzden çok ilgilendirmiyor beni, konunun doğrudan muhatabı değilim. Fakat bazı noktalarda kesişiyorsunuz ister istemez. Bu da rahatsızlık yaratıyor.

Diyelimki bu düşünce yanlış. Haydi ben biraz daha yükselteyim fiyatı 1000TL olsun tasarım yazılım vs. her şey dahil bu fiyatlarla iş bitiren arkadaşlar gelsin beraber çalışalım, hayatlarında görmedikleri kadar çok iş veririm, yeter artık derler. Bizde öğrenelim nasıl yapılıyormuş.