karikaturname adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şahıs işletmesi vergi kaydı açtırdım, her ay e arşiv fatura kesip mail atıyorum, fatura tarihinden 45 gün sonraödemeyi alıyorum. Mesela haziran ft.'sını 30 hazirana kestim, ödemesi 15 ağustosta gelecek.
Sistemleri iyi, eğer vergi mükellefi değil ise kazançtan %20 stopaj kesiyorlar, muhtasar beyanname ile beyan ediyorlar senin adına. Vergi mükellefi ise kazançtan %15 kesinti yapıyorlar, ama fatura kestiğin için kazanç üzerinden %18 de KDV ödüyorlar sana. Mesela 100 lira kazanç oluştu diyelim, %15 kesiyor kaldı 85 lira. Buna 100 liranın kdv'sini ekliyor, sana 103 lira veriyor. 15 lirayı da tıpkı avukat, doktur vb serbest meslek mensuplarında olduğu gibi senin adına vergi dairesine yatırıyor. Sen yıl sonunda kazanç hesaplarken o kesinti senin ödeyeceğin vergiden mahsup ediliyor. Yıl bazında toplam 15 lira gelirvergin çıktı diyelim, 15 lira kesinti yapılmışsa yıl içinde, başka ödemen çıkmıyor. Hatta çıkan gelir vergisinden fazla kesinti olmuş ise bunudiğer vergi borçlarına mahsup edebilir, 10 bintl üst sınıra kadar da nakit iade alabilirsin.
hocam bu konuda bilgilendirme yaptığınız için çok teşekkürler bu vergi olayları çok kafamı kurcalayan konular çünkü. bu konunun da içeriğini başka yöne kaydırmak istemediğimden bu hususta başlık üzerinde başka bi şey sormuyorum konuyla alakalı ama sakıncası yoksa ilerleyen dönemler için daha detaylı bilgi almak isterim özelden skype tan vs. özellikle nasıl kurdunuz, her ay düzenli ödeme gerçekleşmediği takdirde ne gibi durumlar yaşanıyor vs. çok karışık sorular mevcut kafamda. ben de işleri düzene soktuğum takdirde her şeyi kuralına uygun yapmak istiyorum zira.