Merhaba
Benim sorularım var. Elimden geldiğince açıklayıcı olmaya çalışacağım.Sorularımı cevaplarsanız sevinirim .
1.ci soru: Forum sitelerinin bilişim hukuku bakımından konumu nedir? Forum açmış ve açacak olanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nelere dikkat etmeliler? Biliyorsunuz ki, forumlar bir bilgi paylaşımı platformu fakat içerik konusunda hemen hemen her şey paylaşıldığından dolayı ister istemez "w*rez" dediğimiz bir durum doğuyor. İçerik konusunda yasalarımız katı mı? Bilakis bir hayli web sitesinin bu profile uyduğunu görüyoruz. Bu sitelere bir yaptırım uygulanmıyor mu yoksa görmezden mi geliniyor? Örnek vermek gerekirse; ben bir forum açtım fakat sinema üzerine veya genel forum olarak hayata geçirmeyi düşünmekteyim. Şimdi sinema üzerine karar verirsem (hemen aklınıza film izleme sitesi gelmesin) filmler, diziler hakkında bir bilgi paylaşım platformu olacak, eğer genel olarak açarsam hemen hemen her şey olacağı kapsamlı bir forum olacak.Her iki kategoride de bazı endişelerim mevcut. Paylaştığım şeyler w*rez olur mu? Şikayet edilir miyim ve dava açılır mı? Bu endişelerim forum açma isteğimi bir hayli yok ekmekte. Ama ben yine de bu forumu açmak istiyorum. Bunu tamamen yasal olarak nasıl yapabilirim?
2.ci soru: Bu soru ilk soruma aykırı olacak ama yine de sormak istiyorum: offshore hostingler nedir ve nasıl çalışır? Bu tür hostinglerde anladığım kadarıyla yasa dışı her türlü site açılmakta. Bu sitelerin sahiplerine hiçbir yaptırım uygulanmıyor mu? Belki de bir çok ülkenin yasasını ihlal ediyorlar.Bildiğim kadarıyla, böyle bir durumda site sahibine içeriğin kaldırılması için bir ihbar gider eğer kaldırmaz ise ilgili hosting firmasına aynı şekilde yollanır. Firma müşteriyi uyarır ve içerik tamamen silinir. Bu hosting firmaları bu ihbarları gözardı mı ediyor? Böyle durumda hosting firmasına veya müşteriye ne oluyor? Bu hosting firmaları güvenli mi? Alış-veriş yapan insanlar gerçek bilgilerine mi kullanıyorlar? Eğer öyleyse böyle ihbar durumunda hosting firması ayakta kalabilmek için, bilgileri üçüncü şahıslarla paylaşabilir.Bu durum da başlı başına sakıncalı değil midir?
Sorularım şimdilik bu kadardır. Umarım açıklayıcı olmuştur. Konuyu okuyan ve yorum yapan herkese şimdiden teşekkür ederim.