Bilinç insanda ki formuyla farklılık gösterebilir. Bunda yaşananlar, düşünme kabiliyeti ve karakterler etkendir. Bu etkenlerin bazıları yaşam süresine bazıları ise genetiğe göre değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple bilincin tanımı tek ve standart olarak yapılamaz. İlla bir kalıba sokulmak isteniyorsa bunu ilgilendiren en az 3 farklı bilim dalı vardır ki muhtemelen bunların bir tanesinde bile uzamanlık almak bir ömür alır. Bir alete veya makineye bilinç kazandırmak tartışılmalıdır. Bence burada başarının yaklalanması için yaşayan ve bu konuda en üst canlı olan İnsan referans alınmalıdır. Her cihazın farklı olaylara farklı tepkiler vermesi ve bu yönde davranması beklenmelidir. Ta ki doğrusunu davranana kadar denenmelidir. Alışkanlıkları irdelenmelidir. Her otomasyonun bir açığı mantığına ise inanmıyorum. Otomasyon küçüktür, etki, tepki ve sınırları bellidir. Hedeflenen işi gerçekleştirir ve bunda bir açık yoktur. Otomasyon büyüktür, çok adımı ve değişkeni vardır, elinde olmayan etkiler sistemi hataya zorlar, bu eksiklik sistem açığı olarak nitelenir ama aslında eksikliktir ve tamamlandığında ortadan kalkar. Yapay zeka üzerinde yeni bir dünyanın yükseldiğini görememek bilinçsiz bir insanın yapacağı bir iştir. Bir alete nasıl bilinç veririz diye sormak maalesef sığ bir sorudur ve cevap olarak soru sormayı gerektirir. Nasıl bir alete nasıl bir bilinç? Aletin ne yapması bekleniyor vs. vs. vs.
Her nokta her hücre bir yaşam programcısı tarafından kodlandı ise bunu pc yani sanal alem in içinde sanal aleme yazabiliriz. Her otomasyonun bir açığı var mantığı ile bir alete bilin yazamıyorsak orası bizim eksikliğimiz bilin diye yazılı bir gerçek kavram kabul ederken. Sizce bir makineye bilinç naslı veririz? Hadi o programcı ları bir göreyim.. Sonunda bir de ben bence bilinç bir makine nasıl kazanır açıklayayım. Yanlış yerde bir konu belki bu beyin fırtınası diye bişey açmamış r10 bence açması lazım zeki çok insan varken bunu kaçırmamsı lazımdı ama yapacak bişey yok. Ben başlattım. Hadi yeni nesil programlama gücü beyinlerin fikirlerini alalım. Herşey para değil bu ara.. işi ranta dökme arkadaş. Emin ol bunu yazan kişi en 6 programlama diline hakim ve 26 yıldır işi bu. O yüzden bu tüp geyiklere girecek arkadaşlar bence okusun öğrensin sadece. Ancak fikir konusunda tavan yapan çok insan var eminim bir açıklama yazacaklar.

silmeden yazdım. bazı nokyanlışları kendiniz tamamlayın.