Mesleğe dayalı bölüm 250 puanla alıyor örneğin, ancak aynı bölümün öğretmenlik programı 350 puanla alıyor... Sonrasında 250 puan alarak mesleğe dayalı bölümü okuyan arkadaş, 4 yıl öğretmenlik eğitimi, sınıf yönetimi derslerini alan öğretmenlik çıkışlı arkadaşın önüne geçerek engel oluyor. Ancak öğretmenlik okuyan arkadaş mesleğe dayalı bir işte çalışamıyor. örneğimn tarih öğretmenliği okuyan bir kişi tarih öğretmenliğinden başka bir meslek yapamıyor... Ancak tarih okuyan bir kişi formasyon alıp hem tarih öğretmeni oluyor hem de tarih ile alakalı mesleklerde öncelikli oluyor.
Ben öğretmenim kimse benim alanıma karışmasın... Ben onca emek vereceğim, KPSS çalışacağım, 4 yıl öğretmenlik eğitimi alacağım, staja gideceğim...Ancak bir süre formasyon alan biri gelip kendi alanımda benimle yarışacak. Oldukça adaletsiz...
Bu durumun en yakın örneği okul öncesi alanı... Formasyon formasyon dediler ve alanı bitirdiler... 50 yaşındaki matematik öğretmenini, sınıf öğretmenini özel eğitim alanına kaydırdılar... 4 haftalık seminer vererek...
Şimdi şöyle bir durum da var. Karşı çıkacaksınız eminim. Eğitim fakültesinde okuyan bir öğrenci o zaman yüksek lisans yapmasın. Üniversite bünyesinde çalışmasın. MEB bünyesinde işini yapsın dersem sizce mantıklı mı?