Hadi gelin, tartışalım! Buna da siyaset diyecek arkadaşlar çıkmaz herhalde. Zira gündemdeki haberle de ilgisi olmayan bir ütopya, ya da distopya ekseninde açıyorum konuyu.
Bana göre ütopik değil, distopik bir gelecek karşılar bizi. Aklıma gelen olası senaryodan örnekler yazarak konuyu başlatayım.
- - Kendimin de dahil olduğu y kuşağı ve z kuşağı tıpkı Wikipedia'nın engellenmesi olayında olduğu gibi VPN forever der. Sosyal medya kullanımına olabildiğince devam eder.
- - Toplum daha da kutuplaşır. Birtakım kesim sosyal medya engellendiyse bir bildikleri vardır diye düşünüp bu VPN olayına hiç girmeden sosyal medya kullanımını bırakır. Hatta boykot akımları geliştirilebilir.
- - Kesinlikle sosyal iletişim, teknoloji öncesi döneme dönmez hatta insanlar daha da ikiye bölünmüş olur.
- - Etkileşim ciddi miktarda etkileneceğinden sosyal medya pazarlaması ve ticareti sayesinde hayatını idame ettiren arkadaşlarımızın alternatif kollarda iş arayışına girdiği gözlemlenir. Mesela düşünen, görüşlerini konularda ifade eden ve bu işle uğraşan @GDerin; hocamın bu durumla ilgili tedirginliği olup olmadığını ve analizlerini okumak isterim burada.
- - VPN ile çözen kesim dışında kalanlar ana akım medya dediğimize daha bir yönelir ve izlenme artışları ya da gazete satışlarında yükselme görülür.
- - Netflix'in de yasağa dahil edildiğini gören yapımcılar, yepisyeni uyutma TV dizileriyle hayatlarımıza girer.
- - Toplumsal algı oluşturulması sonucu dikkatlerin üzerine çekildiği ve duyarlılığa nazaran bir yol katedilebildiği konular (en basit örneği, Şule Çet cinayeti) artık umursanmayacak ve aydınlatılamayacak duruma gelir. Sonuçta sosyal medya tukaka.
- - Dünya nezdinde ve basınında Türkiye'miz yasakçı, baskıcı, totaliter bir ülke olarak çok sert eleştiriler alır. (Wikipedia'nın yasaklandığı zamanı mumla arıyor oluruz, öyle böyle yazılar kaleme alınmaz yani.)
Benim düşüncelerim bu şekilde, ya sizlerin?