Saygı duyma sadece gerçeği gör görebiliyorsan. Boş laflar itina ile seçilmiş kelimeler vs. bunların bir katkısı olmaz. Ben genelleme yapıyorum yani genel konuşuyorum aşağı gördüğüm yoktur kimseyi. Allah size ağır gelebilir bunu anlarım ama insan hep boş hep boş nereye kadar. 2 ay evde oturduk insan hareket etmek istiyor kasları açılsın istiyor beyni enerji harcasın istiyor yükün altına girmek istiyor dışarı çıkıyorsun gözlerin güneşe bakamıyor ışık rahatsız ediyor ama geri içeri giriyor musun bu yüzden, dışarıda bir süre kalarak gözünü alıştırıyorsun. Tanrı inanılmaz
Yani Tanrıya inanmak saçma, mantıken evet yaratıcının varlığına deliller görüp olduğunu iddia ediyorsun ama bunun faydası olmaz ki inansan ne değişir inanmasan ne olur. İnsan zaten yaratıcıdan gelmiştir yaratan insanı farklı bir şeyden yaratmamıştır. Sen şimdi buna ispat istesen ben sana nasıl cevap vereceğim amaç burada güzel güzel konuşmak mı yoksa gerçeği en kısa sürede bulmak mı. Senden iyi ispat var mı ama sen kendini bilmiyor tanımıyor anlamıyorken benim sözlerim sadece seni teşvik etme amacı taşıyor.
Sen bana bahsetsen ne iyi olurdu birazda, öyle iyi olmaz mı? İnsan gidip cahilleri dost edinir mi, ister ki kendi bilgi seviyesinde arkadaşları olsun ortak paylaşımları olabilsin. Sen anlatsan bana Tanrıyı işte şöyle yüce şöyle güzel desen benim eksik kaldıklarımdan girsen konuya. Yoksa Tanrı varmış ben öye Tanrının diye başlardım deist falan olsam bilmiyorum belki sizde söylüyorsunuzdur gayriihtiyari.
Yani beni yanlış anlama bilginiz sıfır zero. Sıfır rakamını çarp 100 ile çarp 1000 ile şakkadanak 10 milyar ile çarp sonuç ne olur değişmez. Bilgin yok dediğim için küsüp okumamazlık etmeyesin. Sen zaten okur yazar birisine benziyorsun. Bilgin yok diyorum çünkü anlatmak istediğimi ancak bu şekilde başlayarak anlatırım aksi halde ben yazarken sen edindiğin bilgilerle düşünerek yazdıklarımı kendi bildiklerine göre yorumlarsın o zaman ben sana katkı sağlamış olmam.
Şimdi baktım mesela demişsinki Tanrı var ama dünya işlerine karışmaz. Hayır bu söz elbette sana ait değil öğrenilmiş bilgiden ibaret. Ne biliyorsun? Tanrıyı bilmiyorken ne yapıp ne yapmadığını nasıl bilebilirsin. Tanrı diyorsun bu bile bilgisizliğin ifadesi değil midir çünkü yaratan hiçbir sıfatla anlatılamaz kalıplaştırılamaz. Ne diyebiliriz en uygun olarak var olan diyebiliriz. Peki var olan bir şey var olan'lar diye nitelenebilir mi. Çoğulluk katılabilir mi.
İşte bu noktada benim sana anlatmak istediğimi veremiyor oluşum doğuyor. Neden? Parmağını şimdi gözüne doğru yaklaştır gözlerine doğru yaklaştırdın mı? Parmak ucuna bakarken parmağın haricindeki yerlerin netliğini kaybettiğini görürsün veya ekrana odaklanırsan parmağın yakında olduğu halde netliği azalır. Çokluk durumuna alışageldiğimiz için bir olanı görmüyoruz, çokluk ile bir olanın özünün aynı olduğunu idrak edemiyoruz. Tanrıyı görmüyorsun çünkü insanlara baktığında tek yaptığın farklılıklara odaklanmak şekillerde takılı kalmak. İnsandaki öz birdir ama sen hiç bakmayı denemedin çünkü örnekteki gibi ya içe bakarsın ya dışa ikisi aynı anda görünmez ve senin tek öğrendiğin şey dışa bakmaktır bu yüzden bilgin olmadığını söylemiştim yani deneyimin sıfırdır.
Nasıl ki insan yüzüne odaklandığında kaşını gözünü burnunu badem bıyıklarını seçersin görürsün ya işte yine bakarak ama biraz daha odaklanarak insandaki varlığı hissedebilir görebilirin. Ama açık dille ifade etmeme rağmen sen bu sefer dediğimi karıştırabilirsin. E zaten ben bunu biliyorum diyebilirsin. Varlık sana göre nedir benlik midir ego mudur? Ego varlığın kalıplaşmasıdır ego bütünü temsil etmez ve aslında hiç alakası bulunmuyor. Nasıl ki insanın gölgesi insana işaret eder ama aslıyla alakası bulunmuyor.
İnsan olmasaydı gölgesi olur muydu? Ego var çünkü ruhumuz var. Ego olmasaydı yürüyen cesetler olurduk düşünmemiz bile mümkün olmazdı. Ben bunları yazarak mantık çerçevesinde konuşmaya çalışamazdım. Lakin bilimden anladığını ileri süren bir kısım insanlar diyor ki ruhumuz yok beyin var yeterde artar hayır efendim beyin sadece araçtır, siz hiç bir aracın benzin olmadan yola koyulduğunu gördünüz mü. Mümkün mü? Beyindeki atomlara yön veren güç sağlayan nedir? Beyin hiç der mi ben bana yeterim diyebilir mi o halde bilgisayarının da aynı şeyi söylemesi icap ederdi. Bilgisayarın seninle konuşabiliyor mu? Bizim bilim insanımız yoktur bilimci geçinen çoktur. Her şeyi kendi doğrultularına göre yorumlarlar ama sonrada derler ki bilim tektir sonuç tektir.
Bilimi geçelim. Geldiğimiz nokta neresi? İnsan bir ruha sahiptir ama bu ruhun farkında değilizdir. Bu ruhu bilmeden ego ile olan farkını bilmeden Tanrıyı bilmek namümkün. Bu halde sen ya da bir başkası Tanrıdan bahsetse veya Tanrıyı inkar etse bu neyi değiştirir ki. Ha yanlış anlama Tanrıdan bahsederken içinden gelerek bahsediyorsan bilgisine de haiz olduğunu gösterir. Yoksa mesela; Zeus var tek gerçek Zeus onun şanı pek yücedir onun günü her şeye yeter! desem anlamı olur mu. Buna dikkat etmelisin yoksa ben senin neyi bilip bilmediğini nereden bileyim. Bilimsel olarak felsefi olarak Tanrı var diyorsan boşuna demiş olursun çünkü faydası nedir. Yani faydası olduğu için böyle yazmaktayım sana faydası var ki bende sende farkındalık yaratmak için yazıyorum.
Tanrı boş bir hevesten ibaret değil ki aman he Tanrı var de geç diyelim hehe Tanrı var ok tamam!! Boş hevesler peşinde insanlar kendilerini heba ediyorlar ateşe atlıyorlar hayatları kararıyor falan filan, onlara kıyasla benim bahsettiğim Tanrı daha mı boş bir şey? Tanrı bana bu ağzı vermiş değil mi ben o halde onu konuşmayacaksam ne işe yarıyor. Yoksa maksat burada onun varlığını mı tartışıyoruz sadece. Ateistler Allah'ın yokluğunu tartışa durur, müslümanlar ise Allah'dan bahsederler, bu ayrımı iyi belle.
Tanrı var ve din göndermedi Tanrı var bizi boş bıraktı kendi halimize bıraktı. Yani ben bu noktada tartışamam bu da senin bileceğin iş. Zaten Tanrıyı bulsan din araçtır ama Tanrıyı bulduk bu sefer isteklerini bilmemiz lazım gelir. İnanmak başka bilmek başka bir olmak başka. Aslında tabi ki yaratanın parçasıyız işaret edeniz muhakkak ondan bize bilgiler gelir bilgisi ağzımıza gelmese duruşumuz yeter varlığımız yeter. Ama okumasını bilene, kimi insan söze bakar kimi insan güzelliğe bakar kimisi kusurlara bakar kimisi öze bakar. Kusurlu görüyorsan yaratta görelim kusurlu bir şey dahi olsa yaratabilir misin? İnsan kusurları kendinden görür kendisinde bulduğu kusurları karşıdan bilir. Tanrı yok diyen de elbet doğruyu söylüyordur çünkü içinde Tanrı sevgisinden yer koymamıştır hep şeytana yer açmıştır yoksa imkanı mı var Tanrı her yerdedir her an bizimledir O olmasa bizim varlığımız nasıl olacaktı.
Bak bu tartışmalar belki kafanda yeni sorular sormana yol açacak belki hepsini inkar etmek saçma görmek anlamsız bulmak en kolayıdır yükün altına girmek kolay mesele değildir. Ama gerçekte yazılan çizilen bir şey yoktur sende yoksun bende yokum kimse yok sadece O var ve O'nun var olduğunu söyleyenler ile var olmadığını söyleyen ağızlar var. Bize göre var tabi ki yoksa ne dediysem ilkin odur; yoktur. Konuşmak çelişki yaratmak değildir ki konuşmak sadece konuşmaktır yoksa konuşarak mı Tanrıyı bulacağız ona ulaşacağız!