Maalesef tüketici hakları abartıldı ve tüketiciler fazla şımartıldı. Kullanıcının kendi yaptığı hata karşısında bile ürünü iade edip maliyeti satıcının üzerine yıkmasını tavsiye edenler var. Bereket konu sahibi vicdanlı bir arkadaş da bu teklifleri reddetmiş. Telefon tablet bilgisayar bu ürünler siz sipariş verip test edip beğenmezseniz iade edin diye yapılmıyorlar. Bu ürünleri sipariş vermeden önce her şehirde tonla bulunan teknoloji marketlerine gidersiniz mağazalara gidersiniz. Arkadaşlarınızda ürünleri elinize alır bakar incelersiniz. Boyu ağırlığı menüsü vs... Sonra karar verip alırsınız. Bu ürünü iade edin diyen adamlara sorsanız asla iade edilmiş ürünü kabul etmezler. 3-5 bine bir tablet alın ve jelatini açılmış 2 hafta kullanılmış olsun kabul eder misiniz?
Ürüne kurulum yapıp iade edemezsiniz. İade alırlarsa 2. el fiyatından alırlar. Apple kendisinden ürün alanlar için böyle bir imkan sunuyor olabilir. Apple, ürünlerine kurulum yaptığınızda internete bağladığınızda garanti sürecini başlatır. Apple kendisi bu garanti sürecini sıfırlayabilir ama al sat yapan bir aracı firma bu garanti süresini sıfırlayamaz. Ve doğal olarak garanti süresi başlatılmış bir ürün olarak 2. el olarak alır.
Biraz vicdanlı olun arkadaşım. Ürünün açık bir ayıbı yoksa, ürün açıklaması veya içeriğinde bir kandırmaca yoksa iade etmek de nedir? Sizin hatanızın bedelini devlet size hak verdi diye satıcı mı ödemeli? Müşterilere bir ürünü kargoluyorum kendi kutusu üzerine havalı naylon sarıyorum, onu da kargo poşeti içine koyuyorum. Adam ürünü iade ederken kargo poşetine bile koymuyor kargoya kutusu ile veriyor üzerine kargo stickerı yapıştırıyorlar. Hadi sat bakalım o ürünü bir başka müşteriye. Devlet size saçma sapan geniş haklar veriyor diye vicdanınızı kaybetmeyin. Satıcıların da hakları ve hukukları var. İade ettiğiniz ürünleri arızası yoksa fabrika satıcıdan geri kabul etmez.
Bu geniş tüketici haklarından vazgeçilmeli. Bu tarz ürün iade eden müşteriler için bir iade puanı uygulamasına gidilmeli. Tıpkı sigorta ve kredi sisteminde olduğu gibi her tüketicinin bir tüketici puanı olmalı, ve böyle uygun olmayan şekilde ve sık sık ürün iade edenlerin puanı kırılmalı. Böylece biz satıcılar da verilen hakları sorumsuzca ve keyfi kullanan adamları ayıklamak için puanı yüksek müşterilere özel indirimler belirleyerek alışveriş yapabiliriz.
Ürünü değiştirme sebebimiz şu:yaşadığım şehirde herhangi bir teknoloji mağazası yok. o yüzden ürünü inceleme fırsatımız olmadı. Çocuğum kendi tabletini kırdı ve yaklaşık 6 ay para biriktirdi. Sonunda ipad istediğini ve hakettiğini düşündüğümden ipad aldık. kendisi 7 yaşında olduğu için baya büyük geldi. aslında mini 5 düşünmüştüm ben ama küçük geleceğini düşündük .meğer tam olurmuş.
İade etmeme sebebim şu: Yukarıda satıcı bi arkadaşın dediği gibi herşey hak tanınmasıyla olacak şey değil. vicdanlı olmak lazım. ben alıp ürünün poşetini açtığım anda ürün değer kaybediyor reel pazarda. ne kadar hak tanınmış olsa da,bence etik değil. Kul hakkına girmenin manası yok.