google reklamlarında geniş eşleme yaptığımda örnek veriyorum sürücü kursu kelimesine verdiğimde elbette ki a sürücü kursu, b sürücü kursu yazdığımda çıkacağım. Bunun neresi yasal değil hocam? rakip firmanın anahtar kelimesine backlink dış seo çalışması yapmadım ve sitede de geçmiyor. Kafama takılan google reklamları ile dediğiniz nokta, onu pek anlayamadım.
Öncelikle konu başlığında seo yaptım diyorsun. Bir başkasının sitesinin üzerinde çıkmak için ya onun ismi ile backlink alman ya da site içeriğinde o markanın anahtar kelimelerini geçirmen lazım. Şimdi google reklam dedin ama google reklam için de marka hakkı ihlali sayılır.
Bir firmanın köklü veya tescilli bir markası varsa. Sen de google'a bu firmanın adı yazıldığında sponsor bağlantılarda kendi siteni çıkartıyorsan, ben anlamam bunu google sistemi yapıyor diyerek işin içinden çıkamazsın. Mağdur olan firma dava açarsa karışıklık yaratarak marka hakkından faydalanmaya çalıştığı için tazminat öder.
Google'da yapılan bir arama da o markanın marka hakkına girer. Google'ı muhatap göstermeni mahkeme kabul etmeyecektir, çünkü google negatif anahtar kelimeler kullanarak başkalarının tescilli markalarının ihlal edilmesini önleyecek bir sistem sağlıyor.
Bu şikayete bağlı bir davadır. Karşı taraf hakkını bilip savunmuyorsa sorun yaşamazsınız. Ama mahkemeye giderlerse trendyol heryerde çıkıyor diye işin içinden sıyrılamazsınız. Çünkü trendyol bir pazar yeri sitesi. Karşı taraf size protesto çekerse ciddiye alın. İş davaya giderse kaybedersiniz.