Buybox sistemi : ürün tek, satıcı 10 kişi. En düşük fiyat veren mağaza halayda başı çeker. Ne demek bu? Ben, Ülker çokomeli Trendyola yükledim, çiçeği burnunda bir ürün. Yorum yok, haftada bir iki sattım derken, alan müşteriler mağazamın hizmetinden memnun kalmışlar ki yorum yapıyorlar. Yorum yaptıkça, yeni siparişler geliyor. Bir bakmışım ürün yorumu 50 yi geçmiş. Sonra, bir mağaza çıkıyor, 1 liraya sattığım çokomeli için 0.99 kuruş fiyat veriyor. Artık halayda başı kirve çekiyor.0.99 kuruş fiyat veren mağaza siparişleri alıyor. Çünkü, en düşük fiyat veren o. Sonra bir başka mağaza, bakıyor, bu ürün satacak, 0.98 kuruş fiyat giriyor. Halay mendili bir oraya bir buraya geziyor. Şimdi burada divan kurulduğunda, biri ben fiyat düşürerek başta kalmalıyım diyor, bir diğeri de bu ürün için emek çektim, yorumlar benim hakkım, halayda başı ben çekmeliyim diyor.
Bunda anlaşılmayacak bir durum söz konusu mu? Geçen ay başına kadar bir kuruş fiyat veren siparişleri kaparken, şimdi, düşük fiyat yerine Trendyol, neye bakıyor? Mağazanın o ürünü deki yorum sayısı fazla olmamakla beraber (adam 2 yıldır ürünü satıyor, ben yeni satmaya başladım, nasıl eşit şartlarda yarışabiliriz diye sitem etmesin diye) ürün puanı, satıcı değerlendirmesi, kargo süreci, iade/iptal süreci, şikayet gibi durumları ölçü alıp puanlama yapıyor. Adil olan sistemin gereğini yapıyor.
Senin, bu başlığı yazmana sebep olan ise, hali hazırda yorum almış, puanı yüksek olan ve diğer mağazaların deposunda olsa bile, Trendyol stoğu sıfır olan ürünleri keşfedip çaba sarfetmeden satmak istiyorsun... Okuyup, bu noktaya kadar anlattığımın dışında bir durum söz konusu ise arkadaşlar düşüncelerini belirttsinler, özellikle de Trednyol mağazası olan, Trednyol mağazalarına destek veren arkadaşlar yazsınlar....
Sıra yardım konusuna gelince, şunu ifade ettim... Çekirdekten gelmiş olsan, Trendyol'da emek çekmiş olsan anlardın...
Buraya dikkat edelim, girelim Trendyol 'a vinil eldiven arayalım.
Dolphin vinil eldiven, 55 lira fiyat bir ilanda, başka bir ilanda 65 lira, 22.26 itibariyle. Yeni fark ettim, bir ilanda da 64.99... Buybox' ta ürün tek, satıcı birden fazla idi. Ama işte kolaya kaçan mağazalar, barkod gizleyerek, kendi açtıkları ilana başka mağazaların girmesi önlemek istediler. Neden, rekabet edip fiyat kırılmasın diye... Ama barkod istenildiği zaman Trendyol 3 gün içinde mağazaya o açılan ürünün barkod bilgisini paylaştığını mağazalar bilmeden, barkodun nasıl bulunduğunu yazdım... Dolaysıyla, biraz araştıran kişiler, satmak istediği ürünleri kısaca sisteme yükleyebildiler... (sayfa kaynağını görüntüle, ctrl + f, gtin ya da barcode) Amaç rekabet edilecekse eşit şartlarda olmalı idi.
Şimdi ise, barkod yanında hepsiburada sisteminde olan ürün adıyla sorgulama ve ürün ekleme özelliği de eklendi. Yani, bir ürün en fazla 2 gün sır olarak kalabiliyor.
Her ne kadar, kıyıda, köşede olan ürünleri bulmak, para kazanmak için bu başlığı açtıysa, operasyon gücün nedir, bir ürünün, yüksek kar elde edeceğin böyle bir ürünün sadece Türkiye değil, ithalat yapılan ülkedeki stoğunu bile alabilecek bir operasyon kabiliyetin, bütçen varsa yardımcı olurum dedim,bu ürünleri nasıl bulursun diye...
Belki, süreci bilirsin diye, detaya girmedim, belki 3 gündür, yol gidiyorum, uykusuzum, kordonda rakı içiyorum, gümrükten çıkacak haberi bekliyorum, aklımda başka şeyler var, anlatamış olabilirim... Özür dilerim...
Edit : pm ile telefonunu ya da mailini mesaj atıver, Trednyol bikutugüzellik dışında başka mağazalara onay verdiği zamanki mailimi atayım, neden iş bu noktaya geldi diye, ya da merak eden arkadaşlar yazsınlar, aktarayım.