İmar planı olmayan yere Vatandaş olarak gidip de ya ben burayı imar planına aldırmak istiyorum diye bir başvuru sistemi maalesef ki bulunamamaktadır. Bağlı olduğunuz belediye 1000 'lik ve 5000'lik diye tabir ettiğimiz ( bunlar harita ölçekleridir ) planlara kendi yaptığı çalışmalar doğrultusunda dahil edebilir. Yani bireysel olarak başvuru yapılamaz. Belediye meclislerinden bu kararlar her sene genelde yoğunlukla tartışılır. Burada genelde dikkat edilmesi gereken ( deprem-risk analizleri düşük, yapılaşmaya müsait vb alanlar ) olması baz alınır. Yani siz hiç bir şekilde benim bu arazime imar verin diyemiyorsunuz. Öyle bir merciide maalesef ki bulunmuyor. Bu tamamen belediye meclislerinin ve encümenlerinin kararlarına bağlıdır. Bu tip şeyler de zaten bölgesel olur. Yani arsa bazlı değil de PAFTA ya da ADA bazlı olmaktadır.

Ek: Tabii kallavi ve kirli ilişkileri olan ve para yedirmeyi seven müteahhit abilerimiz dere yataklarını bile imara açıyorlar gibi bir ön yargı varsa da bu doğru değildir. Hatta daha fazlası GÖLÜN ortasını imara açanları da tanımış bilmiş bizzat şahit olmuş durumdayım.