Yanlış yöntemlerle ve saldırgan bir pazarlamacı izlenimiyle insanların üstüne abanarak satış yapmaya çalışan 'network marketing'ciler yüzünden esasen bu alanda insanlarda yıkılmaz, ciddi bir önyargı oluşmuştur.
Bundan dolayı esasen 'tavsiyenin gücüne' dayanan bu alan hak ettiği şekilde değerlendirilemiyor maalesef.
(Not: Pazarlamacı veya network marketing'ci değilim. Hiç yapmadım. Yap(a)mam da. Bana uygun değil.
Ancak aldığım eğitimler ve izlenimler şu sonuçlara dayanıyor:
1-Eğer network marketing işine girişilecekse öncelikle firmanın ve ürünlerinin çok çok iyi araştırılması gerekiyor. Hele ortada ürün yoksa, bir takım 'dijital' veya 'abidik gubidik' şeylere dayanıyorsa kaçın! Mevki veya makam (dolayısıyla sadece kazanç oranları) vadediyorsa, kaçın.
2-Diyelim ki çok iyi ürünlere sahip bir firma belirlediniz. Bu sefer de çok iyi bir ekip ve satış ağı kurmanız gerekiyor ki gelirleriniz artsın.
3-Kesinlikle yatarak para kazanmak zannedilen bu alan aslında çok iyi bir ekip yönetimi ve pazarlama stratejileri içeriyor.
Liste uzayıp gidebilir.. Çok şey söylenebilir.
Ben sadece kuru kuruya 'network marketing bir titan zinciridir, sen çalışırsın üstekiler kazanır' gibi popüler ve önyargılar içeren cümleler kurmak istemedim. Dediğim gibi ürünler ve şirket güven veriyorsa, ekip kurma ve yönetme becerileriniz üst düzeyse, bitmek bilmeyen bir enerjiye sahipseniz, insanlara ürünü anlatmayı 'dert' edinecekseniz elbette girişebilirsiniz.