Mehmetmasa adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aklıma takılan bir soru vardı bilişim hukukuna mı giriyor bilmiyorum ama madem konu açıldı sorayım.
Avukatların ücretsiz danışmanlık yapması veya reklam yapması yasak. Avukata sor tarzı siteler var, kullanıcı sorusunu soruyor ve avukat cevap veriyor. Soruya özel cevap verilse de herkes o cevaptan yararlanabiliyor buda danışmanlık kapsamında yasak mı?

Avukatlık sitelerinde "Soru sor" bölümü var. Kullanıcıdan ad-soyad, telefon bilgilerini alıyorlar. Bazı siteler yorum bölümü gibi yerde soruları cevaplıyor.
Bu şekilde kullanıcıdan soru alıp ( feedback ) o soru hakkında içerik ( makale ) üretsek yine danışmanlığa mı giriyor?
Merhabalar. Soru çok güzel yerden geldi. Öncelikle bunu belirteyim. Genel anlamda bilişim dalına ait bir soru olmasa da kısaca cevaplayayım.

Öncelikle bir avukatın "reklam yasağı" ve "ücretsiz iş alması" kavramlarını birbirinden ayırmak gerekir.
Avukatın "ücretsiz iş (dava) alması" yasak kapsamında değildir. Nitekim 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun 164/4 maddesinde;

Alıntı
Ücretsiz dava alınması halinde, durum baro yönetim kuruluna bildirilir
denilmiştir. Buradan yola çıkıldığında bir avukatın ücretsiz iş alması yasak kapsamında değildir. Fakat bu durumun baroya bildirilmesi gerekir.

Reklam yasağı ise farklı bir durumdur. Reklam yasağı ilk olarak yine 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 55. maddesinde düzenlenmiştir.
Madde metninde;
Alıntı
Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır.
denilmiştir.

Madde devamında ise;
Alıntı
Yukarıdaki yasaklara ilişkin esaslar Türkiye Barolar Birliğince düzenlenecek yönetmelikle belirlenir
denilmiştir.

Atıf yapılan "Reklam Yasağı Yönetmeliği" incelendiğinde ise 8. maddede;
Alıntı
Avukat unvanı kullanarak yazılı, işitsel, görsel iletişim araçlarında ve internet’te yönetmen, düzenleyici, danışman ve sair sıfatlar ile dizi, sürekli yayın, süreli ya da süresiz programlar hazırlayamaz, sunamaz, yönetemez, hazırlanmasına, sunulmasına ve yönetilmesine katılamazlar
denilmiştir.

Yine aynı yönetmeliğin 9. maddesinde;
Alıntı
avukat...sır saklama yükümlülüğüne uygun davranmak kaydı ile internetin kendine özgü araçlarını ve sadece ilgili kişinin ulaşabileceği, şifre-algoritma ile korunan internet sitesinin geri planında kişiselleştirilmiş “sanal ofis” benzeri uygulamaları kullanabilir. Bu uygulamalar ilgilisinin dışındakilerin kullanımına açılamaz.
denilmiştir.

Aynı maddenin b ve c fıkralarında ise;
Alıntı
b) İş sağlama amacına yönelik olmamak ve meslektaşlarıyla haksız rekabete yol açmamak kaydıyla internet sitelerini arama motorlarına kayıt ederken anahtar kelime (keyword) olarak; "adı ve soyadı", "avukatlık ortaklığı unvanı","avukatlık bürosu unvanı", "bulunduğu şehir ve kayıtlı oldukları baro" "avukat, hukuk, hukukçu, adalet, savunma, iddia, eşitlik, hak" dışında bir sözcük ya da tanıtım tümcesi kullanamaz,

c) İş sağlama amacına yönelik ve meslektaşlarıyla haksız rekabete yol açacak şekilde, internet kullanıcılarını kendi sitesine veya kendi sitesinden bir başka siteye yönlendirecek internet kısa yolları kullanamaz, kullanılmasına izin veremez ve reklam veremez ve alamaz
denilmiştir.

Bu yasal düzenlemeler yanında ayrıca TBB Meslek Kurallarının 8. maddesinde;
Alıntı
Avukat kendine iş sağlama niteliğindeki her davranıştan çekinir
denilmiştir.

Tüm bu açıklamalar ışığında soruya gelince;

Bir avukat, avukat unvanını kullanarak gelen sorulara cevaben makale hazırlayarak herkesin kullanımına açamaz. Buradaki en önemli husus avukat unvanının kullanılıp kullanılmamasıdır. Yönetmeliğe göre kişiye özel sanal ofis tarzı uygulamalarla kişiye özel ve sadece onun görebileceği bir platform hazırlayabilir. Avukat unvanı kullanılmaksızın ve iş elde etmeye yönelik olmayan diğer tüm makale tarzı paylaşımlar ise mevzuata uygundur.
Faydalı olabildiğimi düşünüyorum.