Okurken hem güldüm hem üzüldüm, bu sektörü bu hale getiren insanlara ve sisteme lanet ediyorum. Tercüme bürosu açmak için her hangi bir şart yok, yasalara göre açabilirsiniz fakat şirket sahibi olmak farklı, yeminli tercüman olmak farklı bir şeydir.
Yeminli tercüman olmanız için üniversitelerin gerekli bölümlerinden mezun olduğunuzu kanıtlayan bir diploma şarttır.Mesela benim belgem ingilizce öğretmenliği okuyup mezunu olduğumda verilen diplomadır. Bu aşamayı geçtikten sonra bölge mahkemesinin iş ilanlarını takip etmeli ve tercüman olarak mahkeme huzurunda, kayıt altında yemin etmeniz gerekir. Eğer bu işlemi yapmazsanız devlet daireleri için çeviri işi yapamazsınız. Bu iş içinde yine diploma şarttır.
Noterlerde imza yetkisine sahip olmanız içinde yine diploma şartı vardır, diplomanız olsa bile noter sizinle çalışmak istemezse hiç bir şey yapamazsanız.Noterin ihtiyacı varsa ve size güveniyorsa yemin ettirebilir ve sisteme kaydınız sağlanır. Bu işlemden sonra sadece o noterde yeminli tercüman olarak imza atabilirsiniz. İmza attığınız her belgenin sorumluluğu size aittir, en ufak bir sıkıntıda siz dava edilirsiniz. Bu işleri tam anlamıyorum, imza kaşe olsun öyle önüme gelen yeri kaşeleyim diye bir şey söz konusu değildir. Her yaptığınız işten %18 KDV ve STOPAJ vergisi vermeniz gerekmekte. Artık e- imza olayına geçildi, direk bilgisayarınızdan faturanızı kesebiliyorsunuz.