byahmedkaratas adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam her zaman talep vardı, Türkiye'de ikinci el araba sadece son 3 yıldır mı satılıyor sanki? Fiyat artışının diğer herşeye oranla fahiş olduğunu belirtiyorum sadece. Anladığım kadarıyla bayilerin elinde araba olmamasından yararlanarak, çıkar elde etmeye çalışanlar yüzünden kaynaklanıyor bu durum. Bayilerin satış esnasında elinde araba olursa düzeleceğini düşünüyorum.

Sıfırını geçen 2. ellerin olmasının mantıklı bir açıklaması olamaz. Arz-talepten çok bayilerin işini yerine getirememe sorunu kısaca.

3 ay sonra 20 bin lira artacağını söylüyorsunuz kur dalgalı bir şeydir. Belkide 20 bin lira azalacak bunu bilemeyiz veya 50 bin lira artacak, bu kararsızlıkla zaten satış yapılamaz. Bayilerden ve bayilerin bu durumundan faydalanan fırsatçılar yüzünden doğan sorunu arz-talep olarak değerlendirmek yanlış olur.
Hocam sana talebin artıp azalan bir şey olduğunu söylüyorum. Sen talebi sabit alıyorsun. Fiyat artışı talebe göre artar ya da azalır. Fiyat artışının herşeye oranını yapamazsın. Dolar geçen sene 7 lirayı geçti, bu sene yine 7 lirayı geçti. Neden? Her zaman dolar alınır ama neden fiyatı 7 lirayı geçti? Çünkü talep arzdan fazla oldu mu fiyatlar fırlar. Nasıl düştü? Devlet merkez bankasının rezervlerinden dolar sattı, yani piyasaya dolar sürdü. Dolar alanlara ek vergiler getirip maliyetini arttırdı. Yani talebi kısmak için maliyeti arttırdı.

Bugün devlet ucuz krediler ile talebi daha da patlatıyor. Sen diyorsun ki ikinci el araba 3 yıldır mı satılıyor? 3 yıl öncesinde 2017 de dolar kuru 3,57 lira. Dolar ve eurodaki büyük tırmanış yüzünden sıfır arabada talep azalması yaşandı ikinci ele talep arttı. Sen bunları göremiyorsan sadece fiyatlara bakıp fiyat mukayesesi yapacaksan ticaret ile hiç uğraşma değerli kardeşim. Yoksa batarsın. Fiyat sadece maliyetlere göre belirlenen bir şey değildir.