Birkaç bayi ile bende görüştüm (1.5 ay kadar önce) en erken teslim tarihlerinin temmuz başı olacağını söylemişlerdi (şuan ne durumda bilmiyorum) ve 2-3 bin kapora alıp araç geldiğinde satış fiyatı neyse o fiyattan ödeme istiyorlardı. Sorduğumda ise internet sitesinde yazılı olan fiyattan satmadıklarını o fiyatın pandemi öncesi fiyat olduğunu belirttiler (son satılan aracın fiyatının internette yazılı olandan %15 daha fazla olduğunu öğrendim). Kaldıki size yüksek kar payı ile araç satmalarına razı olmazsanız sizden sonra sırada bekleyenlerden çoğu razı olacağı için sadece boşuna beklemiş olacaksınız.

En az 1 ay bekleyip kaça alacağınızı kestiremediğiniz bir aracı almaktansa o an fiyatının ne olduğunu bildiğiniz hatta pazarlık yapabildiğiniz neredeyse sıfır ayarında bir aracı almak daha çekici gelebiliyor, özellikle pandemi sürecinde araçsız kalmış birisi veya eşi hamile, hastası olan birisi "beklemek" ve belirsiz fiyat riskini almaya çok yanaşmayacaktır.

Buna fırsatçılık denebilir ancak satıcıda aracını sattığında yerine başka bir mal koyacak, sattığı aracın aynısını o fiyata geri alamayacaksa zarar etmiş sayar kendini, dolayısı ile piyasa fiyatları neyse takip edip ona göre fiyat belirlemeye çalışır.

=============================
Devlet El Atsın

Şuan devletin el atacağı bir durum yok, birkaç aydır ÖTV düşecek "balon" u dolanıyor piyasada tekrar söylüyorum bu tamamen "balon" bir haberdir. Devletin ciddi anlamda paraya ihtiyacı olduğu bir dönemde ötv felan düşemez, devlet kendi payından vermek yerine bankaların kredi düşürmesini teşvik ediyor hatta vade uzatma gibi birşey gelebilir yani ev alır gibi 10 sene vade ile araba alımının önünü açabilir.

EK: ÖTV indirimi isteği otomobil ithalatçılarından gelir, şuan talebe yanıt veremiyorlar dahi neden indirim istesinler ki, ellerinde araç olur satamıyor olurlar o zaman bi ihtimal birleşip devleti zorlarlar. Şuan bu ihtimal yok.

Yaşlı araçların değere binmesi durumu ise tüm dünyanın tersine hareket etmemizle alakalı, sıfır araçta MTV yüksekken daha yaşlı araçlarda düşük. Devlet bir otomobilin ömrünü net bir şekilde belirtmemiş, otomobil piyasasının net bir şekilde oluşması ve dalgalanmanın minimum olması için otomobillere ömür biçilmesi gerekiyor, insanlar otomobile "araç" değilde yatırım aracı olarak baktığı sürece eski araçlar piyasada dolanacak.

Tüm dünyaca otomobil ömrü olarak kabul edilen 10 yıl veya 150 bin km değerlerine ulaşmamış araçlardan düşük vergi alınmalı (kademeli olabilir). Sonrasında ciddi vergiler getirilmeli. Böylelikle insanlar arabanın yıllandıkça değerlenen bir şarap türü olmadığını anlarlar.

Ülkemizde hiç ihtimali yok ancak ötv ninde insancıl bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Ayrıca 2. el araç ithalatının da önünün açılması gerekiyor,

Kişisel görüşüm bu şekilde.