Benim yazdıklarımla ilgili itham ettiğinizi kendiniz yazmışsınız öncelikle tebrik ederim
Devlet ekonominin tamamının dışında olmaz olduğu zaman bizim gibi ülkelerde fahiş fiyatlar artar nedenleri anlatıp sonuçları meşrulaştırma olayınız mevcut iktidarımızın yaptığı açıklamaya benziyor, lakin yazdıklarınızın bir çoğuna katıldığımı söylemeliyim fiyatların artış nedeni vergiler olması devletimizin öngörülerinin zayıf olması vs
Bunun dışında otomobil piyasasında fiyatların şişmesinde al-sat yapanların etkinliği yadsınamaz bir gerçektir ve bu alana müdahale edilir edilecektir. Fiyatın kendi kendine düzene girmesi için şartlar oluşmudur hayır arz talep dengesi bozulmuş mudur evet bu yeni duruma müdahale edilecektir
Emsal bedel konusunda aylardır merkez bankasının yaptıklarını görüpte sanki yapmaya çalışmıyorlarmış demenizde ayrı bir durum olmuş dolar şuan olması gereken fiyattamıdır hayır baskılayabilmek için kararnameler çıkıyor yasaklamalar geliyor ve halen çıkıp serbest piyasa ekonomisi diyorsunuz
Türkiyede serbest piyasa ekonomisi yoktur varmış gibi yapılıyordur sadece
Son mesajınıza kesinlikle katılıyorum. Türkiye'de Serbest Piyasa'nın selası okunmuştur. Yakında helvası da dağıtılır. Bu sermaye kontrollerinin bedelini de daha ağır ödeyeceğiz. Çünkü yabancı yatırımcı kaybetmeye başlayınca hükümetimizin mızıkçılık yapacağını gördü.
Bir malın ikinici elinde fiyat artışı al satçılardan ziyade malın sıfırına kolay ulaşılamamasından kaynaklanıyor. Ben salgından bir iki ay önce sıkıntıdan ikinci el playstation 4 pro aldım 2000 liraya. Salgın döneminde vergilerin fahiş artışı ile şu anda sarı sitede 3000 den aşağı ilan girilmiyor.
Al sat yapanların fiyatlar üzerinde baskı kurabilmesinin nedeni de devletin fahiş ÖTV politikası zaten. Avrupa'da hurdaya çıkan otomobiller Türkiye'de hurdaya çıkmıyor. Vergiler ile sıfır arabalar o kadar pahalı hale geliyor ki pertten hallice arabaların alınıp, düzeltilip piyasaya sürülmesi hala karlı bir iş oluyor. Fahiş ötv uygulaması ikinci el üzerinde baskı yaratıyor ve al satçılar için de cazibe yaratıyor.
Ama al satçılar konusunda kesinlikle vergilendirilecek bir sisteme geçilmeli. Al satçıların vergi ödemeden ticari alım satım yapmalarına çözim bulunmalı. Bu al sat meselesine zaman sınırı getirilmeli. Satın alınan bir arabanın belirli bir süre içinde tekrar satılmasından bir sabit vergi ve gelir vergisi alınmalı. Aldığı arabaya 1-2 sene binmeden satanlardan gelir vergisi alınmalı. Üzerine aldığı aracı kısa sürede tekrar devredenlerden de noter işleminde daha ciddi bir vergi alınmalı. Eşinin dostunun üzerine araba alıyorlar. Bu araba alım satımları kısa sürede kar etmek için olduğuna göre. Üzerine aldığı arabayı 1 ay içinde satandan emsal satış bedelinin %20'si, 6 ay içinde satandan emsal bedelin %10'u, 1 sene içinde satandan emsal bedelinin %5 i kadar peşin vergi alınmalı. Bunlara ek olarak 2 seneden önce arabasını satanlardan alış ve satış fiyatı farkından gelir vergisi alınmalı.
O zaman sadece binmek için araç alım satımı yapılabilir. Al sat cazibesini büyük oranda yitirir.