Daireden daireye durumlar değişiyor. Benim dilekçeye hiç dönüş dahi yapılmadı, aynı zamanda dilekçe veren arkadaşıma geriye dönük 5 yıllık mükellefiyet açıldı ve mahkemeye verdi arkadaşım.
Ben şahsen kendi adıma şu aşama da direk mükellef olup beyanname vermeyi uygun gördüm ve o şekilde davrandım.
Bu mükellefiyet kaydı açılması çok korkulacak bir durum değil, çünkü inceleme neticesinde rapor yazılınca zaten bu kaydı açmadan ihbarname düzenleyemezler. Geçmişe dönük ceza da yazamazlar. Ancak kayıt açık kaldıkça beyanname vermek gerekir. Bunu önlemek için ise yürütmeyi durdurmalı dava açılmalı. Faaliyet terk dilekçesi de bu işi görecektir.
Dilekçenin verildiği tarihte değil de geçmişe dönük açılanların oranı sadece 20'de 2. Bu kanun maddesinin hatalı yorumundan kaynaklanıyor. Zaten geçmişe mükellefiyet kaydı açınca varlık barışından yararlanılamaz çünkü kanun o dönemde yürürlükte değil. Dolayısıyla yapılan işlem dilekçe ile uyumlu değil.
Dilekçeye cevap gelmez ise 60 gün sonra varlık barışı davası açılması gerekir. Burada başvurunun zımnen/kapalı olarak reddine ilişkin işlemin iptali istenmeli.