WebSitesiAdresi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu mevzuyla ilgili dernekleşme gerek ama eminim ki kolumu taşın altına koysam kimse tırnağını koymaz. Bir birlik olmadığı için herkes kendini kurtarma umuduyla farklı yollara başvuruyor. Denetleyenler de doğru yanlış ne duyarlarsa kendilerine göre yorumlayıp cezayı yapıştırıyor. Ne yalan söylim insan üzülüyor, ülkeden kaçan dövizi sokmak için gece gündüz uğraş, sonra bir gün birileri çıksın karşına neyin var neyin yok almak için uğraşsın, üstelik bunu kanunlara karşı gelerek yapsın.

@kenankenan; hocamın ay başında açtığı konuyu bugün köşesinde paylaşmış. ( http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/kenan/013/ ) Tam olarak da olan biteni anlatmış. Web master olduğunuzu unutmayın, reklamcı değiliz.
Bu arada teşekkürler Kenan hocam, bu yazdıklarını benim muhasebeciye 2 senedir anlatıyorum anlamıyordu, senin yazıyı okuyunca dönüş yaptı, herhalde biraz da olsa anladı
Rica ederim. o site, Türkiye'de muhasebe alanında en çok tıklanan yerlerden biri. Her kademedeki insan orayı takip eder. Akademisyeni, emekli maliyeci, müfettiş, amir, memur, hakim, savcı, muhasebeci, herkes genelde okur. Ne kadar çok kişiyi ikna ederse sizlere o kadar faydası dokunur.
Bu kdv olayı bana çok saçma geliyor. Bir şeyler tam yerine oturmuyor. Sanki 41 numara ayakkabı almışsın ama ayağına uymuyor gibi.
Sorun en başta sizi reklamcı olarak algılamalarından kaynaklanıyor. Düşünün NTV mesela, reklam almak için kurulmuş bir TV kanalı, faaliyeti izleyicisine habercilik, sinema vs sunmak. Şimdi bu şirket, vergi dairesine açılış yapmaya gitse, kesin reklamcı diye açılış yaparlar.
Radyo Fenomen radyo kanalı, radyo programı yapar, müzik yayınlar işi budur. Ama vergi dairesine gitse, reklam geliri var diye reklamcı derler.

Türk Dil Kurumu'na "internet" yazdım. Arattım. Orası bile sonuç olarak BİLİŞİM cevabını veriyor.
Bu sefer Google a yazıyorum, web sayfası diye şu sonuçlar çıkıyor. "CSS ve HTML gibi temel grafik ve yazılım programlarının bilinmesi ve öğrenilmesi gerekir."
"Bir web tasarımcısıysanız, sağlam ve yetenekli donanıma ve yazılıma yatırım yapmak hayati bir öneme sahiptir."
...

"Bu arada teşekkürler Kenan hocam, bu yazdıklarını benim muhasebeciye 2 senedir anlatıyorum anlamıyordu, senin yazıyı okuyunca dönüş yaptı, herhalde biraz da olsa anladı "
Bu işi anlamak benim de aşağı yukarı 1-2 ayımı aldı

Bunun nedeni aslında şu; Google firması o kadar zeki, işinin ehli, liyakatlı insanlar tarafından yönetiliyor ki, çalışanlar o kadar zeki ve akıllı ki, kendi ödeyeceği KDV'yi eviriyor, çeviriyor, tekrar bizlere iteliyor. Okullarımızda yazılım ve bilgisayar konusunda yeterli eğitim almadığımızdan ve bunun neticesinde Google'ın düşünce seviyesine ulaşamadığımızdan, daha ne yaptıklarını bile anlamakta zorlanıyoruz. Daha işin ne olduğunu bilmeden, konu hakkında bilgi sahibi olmadan vergi hesaplamaya çalışıyoruz.

Adamlar para kazanıyor, biz ise web sayfası hangi ülkede tıklandı diye, tıkları saymakla meşgulüz. 1961 yılında çıkardığımız vergi usul kanunu'nun işyeri tanımında yer alan "Gibi"ifadesinden, web sayfasını bile sanki 1961 yılında internet varmış gibi iş yeri olarak yorumluyoruz. Yani olmayan işyerinin, olmayan tıklarını sayarak KDV hesaplıyoruz. Aslında işyeri olarak gördükleri yer sizin eviniz veya web sayfanız değil, sadece banka hesabı. Banka hesabınız işyeri sayılıyor. Vergi kanunları o şekilde yorumlanıyor. Oysa ki KDV kanununda KDV'nin nasıl hesaplanacağı belirtilmiştir. Yasada genel olarak KDV nin matrahı, yaptığınız hizmetin karşılığında alınan bedel olarak tanımlanmıştır. Yani VERGİ YASALARIMIZDA BİR ŞEYLERİN TIKLANMASI SURETİYLE VERGİ HESAPLAMASI YOKTUR. KDV mevzuatında kesinlikle yoktur. Hiç bir yerde geçmez. KDV'nin hesaplandığı rakam, hizmet karşılığında tahsil ettiğiniz paradır. Hizmet nedir? web sayfasını İrlanda'da değerlendirilmek üzere Google'ın emrine vermek (bunu nereden anlıyoruz, Google ın Türkiye'de bir işyeri yok. Mühendisi yok. Bu işi yapsa yapsa mantıken İrlanda'da yapacaktır), tahsil edilen bedel ne? yurt dışından gelen para. Bu bedelin tık sayısına göre bölünerek vergi alınması çok anlamsızdır. Çünkü reklamı veren, yayımlayan, organize eden siz değilsiniz. Yaptığınız hizmet, ya kesinlikle hizmet ihracatıdır ve KDV hiç hesaplanmaz, ya da hizmet ihracatı değildir, bu kapsamda değerlendirilmez ve tamamı KDV ye tabi olur. Yani TAM OLAN BİR HİZMETİ MİLYONLARCA TIKLAMAYA BÖLEREK KDV MATRAHINA ULAŞILAMAZ.

Örneğin Türkiye'deki bir web sayfası % 50 İngiltere'de, tıklandı, % 30 ABD'de, % 20 de Türkiye'de tıklandı. Türkiye % 20 tıklanmanın KDV sini sizden istiyor diyelim, ABD ve İngiltere'nin payı ne olacak? Onların ki KDV alacağı değil mi? Yarın bir gün ABD mahkemeleri, İrlanda Mahkemeleri, uluslararası mahkemelere diğer ülkeler bizim KDV'lerimize çöküyorlar diye başvursa, diğer ülkeler tıklanmadan kaynaklı KDV hesaplıyormuş, işte raporlar şunlar dese; o zaman Google bir tıklanma raporu çıkarır, bütün ülkelerde kim ne kadar web sitesini tıklıyorsa, o ülkeleri KDV yönünden vergi borcuna boğar.

Google o kadar profesyonel vergi uzmanıyla çalışıyorken bilmiyor mu ki bu her ülkede hemen hemen aynı olan KDV konusunu; sizlere para havale ettiğinde, şu ABD'nin KDV'si, bu İNGİLTERE'nin payı, şurası da Fransa'nın payı diyerek kesinti yapıp göndermeyi. Böyle bir uygulama başlatsalar, para basmasına gerek kalmaz. Bütün bütçe açıklarını kapatır, askeri harcamalarını finanse eder.

Kenan Gümüş
S.M. Mali Müşavir
sn.kenangumus@gmail.com