herşeyi anladım hocam elinize sağlık bu uzun yazı için de iki şeyi anlamadım
1- resimler pinterestten inecek konuya serpiştirilecek. bunlar pintereste tekrar pinlenildiğinde özgün olmadığı için esas sahibine gitme veya geri plana atma sorunları ne olacak?
2- yazılar anlamlı olsun diye direk başkasından alacaz. bunları esas sahibi veya onun takipçileri olan kişiler görüp sizi şikayet edecek illa ki. uzun soluklu bir proje nasıl olacak böyle
1. o konunun %100 böyledir! şeklinde kesin bi yanıtı yok. kimisi esas sahibine gidiyor diyor kimisi sorun yok diyor. ben de mantıken bu görsellerin esas sahibinin olmayacağına karar verdim. birisi bunu ilk yükledi diye sahibi o olamaz belki o da başkasından aldı koydu. haliyle pinterestin görsel sistemi muhtemelen bu tarz çalışmaz. çünkü büyük siteler de sağdan soldan görsel alıp kolajlar yapıyor. herkes isyan eder benim ürettiğim içerik için pinlediğim görseller başkasına hit kazandırıyor diye. o topa gireceğini sanmıyorum. pinterestte 100 özgün görsel varsa 100 milyon bunların kopyası vardır. eğer tüm görseller o 100 görseli atana kişiyle özdeşleşecekse, pinterest ilerde biter demektir. bi şeyler deniyor olabilirler ama tutmadığını görünce eski düzene dönerler. çünkü benim aralıkta pinlemesini tamamladığım görseller de pinterestten indirilmeydi. benden önce o görselleri pinleyenler vardı ama ben bugün yeni bi hesap oluşturup aynı görselleri pinleyince, aralıkta pinlemesini tamamladığım hesabın adı çıkıyor. benim kopyaladığım hesapların değil. oralarda ayrı detaylar var yani, artık düşünüp kafa yormak yerine içeriğimi oluşturup direkt pinleyip geçmeye odaklandım. sonrasını zaman gösterir.
2. bunu ben de düşünüyodum normalde ama geçen bi arkadaşla konuştuk burada kazanç görselini de paylaşmıştı. 6 ay pinleme yapmış ilk 2.5 ay hiç kazanmadan pinlemeyi sürdürüp sonrasında gelir sağlamaya başlamış. siteleri nasıl oluşturduğunu sorduğumda direkt kopyala yapıştır, spinle bile uğraşmıyorum demişti. adamın günlük geliri de 500-1k ortalamasındaydı geçenlerde, belki artmış belki azalmıştır şimdi. yani, kolay kolay kimse benim yazımı kopyalayan var mı diye tutup arama yapmıyodur bu işle uğraşanlar içinde. vakitlerini içerik üretmeye, yeni fikirler bulmaya ayırıyolardır. zaten senin siten o kişinin dikkatini çeker hale gemişse yeteri kadar büyümüş demektir. naparsın? güzel bi ödeme aldığın zaman gider r10 da ingilizce makale yazanlara teklif verirsin. 60 tane 500 kelimelik makale yazdırcam dersin artık parası neyse öder makalelerini alıp kopya yaptığın içeriklerle özgünleri değiştirirsin.
birinin yazısını kopyaladın diye siten, hesabın vs kapatılcaksa google böyle sitelerden geçilmiyor. ben bi bilgi aratıyorum aynı yazıyı 10 sitede görüyorum mesela. internet ortamında bunlar yaşanan şeyler şu an için. spam yapıyorsan da üstünde durmuyorsun haliyle başta. gelir sağladıkça yavaş yavaş özgünleştirirsin. ayrıca, herhangi bi şekilde içeriğinizin ihlal edildiğini düşünüyorsanız bu mail adresinden ulaşın 24 saat içinde kaldırılacaktır şeklinde yazı ve mail bulunuyor sitede. sahibi gelir ulaşır, kaldırırız.
hepsini geç, makaleyi boşver. görseller senin değil bi kere. görsellerin asıl sahibi de gelip seni kapattırabilir. böyle tedirgin yaklaşırsak konulara hiç iş yapamayız.
bir örnek vereyim. ben eylük ekim ayları bu işleri araştırırken bu forumda bu pinterest konusu altında birileri devamlı bu işe girmememiz için mücadele veriyordu. sizi şikayet ederler, uluslararası avukat büroları var mahkemelerde süründürürler yüzbinlerce lira ceza çıkartırlar vs vs paragraflarca yazı yazıyolardı. eğer o gün peki diyip çıksam bu işlere hiç bulaşmamış olcaktım. ama ben bulaşmıyorken birileri bu işlerde yüzbinlerce kopya görsel ile milyonlar götürüyor. o birilerinin içinde kendi payına düşeni alanlardan birisi de bizi bu işlerden uzak tutmaya çalışan kişiler muhtemelen. yoksa ne işleri var bu kategorilerde. gitsin işi gücü neyse onla uğraşsın.