tahmini / farazi gider nasıl oluyor örnek verebilir misiniz?
Normalde vergi yargısı güncel kararlarına göre kayıt dışı kazançlarda sektörün odasına sorulur. Örneğin sahibinden sitesinden vs. araç alım satımı varsa galericiler odasına, aracınızla korsan taksicilik yapıyorsanız taksiciler odasına faaliyetin karlılık oranı sorulur ve vergi matrahı belirlenir. Ama sizin sektörde böyle bir oda yok. Bu nedenle müfettişi bir kısım gider belgelerini, bir kısım belgesiz giderlerin de bilgilerini verdikten sonra yüzdelik oranda karlılık oranı tahmin etmeye sevk etmek lazım. Örneğin müfettiş %50 veya %60 kabul ettim derse bu varsayımsal bir hesaplama olacaktır. Vergi mahkemeleri ise varsayıma dayanan vergileri sevmez.
@alcaym biraz alakasız olabilir ama hocam ben en son 3.5 ay önce ilk kez çağırıldım 1 saat kadar konuştuk ettik müfettişle ondan sonra ne ses soluk ne mail ne başka bir şey var. Gerek buradan gerek diğer forumlardan arkadaşların yazdıklarına bakıyorum müfettiş 15 günde bir arayanı mı ararsınız , müfettişin mail atmalarını mı. Benim ki napıyor anlamadım. Bu süreç ne kadar daha uzar , tahmininiz varmı acaba ?
Muhtemelen sizi yakında tutanak imzasına çağıracaktır. Ama ulaşamazsa onu da yardımcısı ile kendisi imzalar. Bu nedenle güncel adres bilgisi önemli. Nüfus kayıt sistemindeki adresiniz doğru olsun. Yoksa tutanak tutulduğunu, vergiler çıktığını ancak banka hesabınıza konulan hacizle öğrenirsiniz. O zaman da iş işten geçer.