coder7 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
O değil de forumda bayağı bir galerici varmış onu öğrendik.

Tamam arz talep meselesi anladık. Fakat bir ürünün üretim başta olmak üzere diğer maliyetleri bellidir. Kimse kusura bakmasın ama 100 liralık ürüne 1000 tl veren enayiler varsa herkes 1000 tl verecek diye bir şey yok.

Onu geçtim. Bayide 200bin liralık sıfır aracı ilan sitesinde sıfırı 230bin lira satmak neyin nesi. Arz talep mi? Veya bayide son model 200bin liralık sıfır aracın 2015 modelini 180bin gibi bir fiyata satmak nasıl bir insaftır?

Ülkedeki asgari ücret, memur maaşları, ekonomi, alım gücümüz zaten belli. Asgari ücretle çalışan bir adamın düzgün bir araç alabilmesi için kaç yıl çalışması gerekiyor? Hesaplayın.

Piyasa şişirilmiş. Bir çoğu da ya tutarsa kafasına girmiş. Bunun en büyük neden sahibinden sitesidir. Umarım devlet adam gibi bir düzenleme getirir.
Malesef ki durum arz talep'den kaynaklanıyor.
Gönül ister ki dediğiniz gibi olsun fakat öyle değil.
Herkes 10 TL'Lik ürüne 100 TL veriyorsa o ürünü 100 TLye satarlar sende 100 TLye almak zorunda kalırsın.
Evet şişirilen ilanlar yok değil sonuçta adamlar deneme yapıyor 200 binlik daireye 500 bin yazar baktı satılmıyor 450 yapar baktı yine olmadı 350 bine çeker. Yani alıcının alabileceği rakama kadar bu fiyat iner. Ama o daireyi 450 bine birileri satın alıyorsa artık o dairenin fiyatı 450 bindir ve şişirme diyemezsin.

Daha yeni bir kaç ilan takip ediyordum 130 bine koyduğu dükkanı satılmıyor diye bir kaç gün ara ile 120 bine kadar fiyat düşüren kişi düşük faiz meselesi ortaya çıktığı an rakamı 180 bine yükseltti. Satılmazsa yine 3-5 aşağı düşürerek piyasa yoklaması yapacak.

Sonuç olarak malın değerini alıcı belirleyecek. alıcı ben xx rakamdan alabiliyorum diyene kadar o malı satamaz.

Yani sizin kızmanız gereken kişiler sahibinden sitesinde o ilanları açanlar değil. Onlar ortama ayak uyduruyorlar. Hatalı ekonomik adımlar piyasayı böyle yapar. Daha öncede faizler düşünce aynısı yaşandı. Bunun böyle olacağı zaten belliydi.