O değil de forumda bayağı bir galerici varmış onu öğrendik.
Tamam arz talep meselesi anladık. Fakat bir ürünün üretim başta olmak üzere diğer maliyetleri bellidir. Kimse kusura bakmasın ama 100 liralık ürüne 1000 tl veren enayiler varsa herkes 1000 tl verecek diye bir şey yok. Onu geçtim. Bayide 200bin liralık sıfır aracı ilan sitesinde sıfırı 230bin lira satmak neyin nesi. Arz talep mi? Veya bayide son model 200bin liralık sıfır aracın 2015 modelini 180bin gibi bir fiyata satmak nasıl bir insaftır?
Ülkedeki asgari ücret, memur maaşları, ekonomi, alım gücümüz zaten belli. Asgari ücretle çalışan bir adamın düzgün bir araç alabilmesi için kaç yıl çalışması gerekiyor? Hesaplayın.
Piyasa şişirilmiş. Bir çoğu da ya tutarsa kafasına girmiş. Bunun en büyük neden sahibinden sitesidir. Umarım devlet adam gibi bir düzenleme getirir.
Anlamayanlar için edit:
Piyasanın bu şekilde yükselmesini ben sadece arz talebe değil ahlaki az gelişmişlik, fırsatçılık ve para kazanma hırsından kaynaklandığını düşünüyorum. Suç sadece onlarda değil bu fiyatlara araç alanlarda.
Adamlar bayilerden araçları toplasın sonra "sen bunu bayiden alsan alamazsın, ben sana zaman kazandırıyorum abi" deyip 40 50bin cebe atsın. İlanda bunu gören ikinci el araç sahipleri de ha bu aracın sıfırı 250binse benim araç net 180bin eder diye yapıştırsın fiyatı. Bu böyle zincirleme gitti ve fiyatlar şiştikçe şişti.
Özellikle al satçılardan hiç bahsetmiyorum bile. Onlar ayrı bir dava. Bugün ikinci el piyasasında azami fiyatı 100bin yapsan yine satar. Bizim millet de düşünmeden yüklüce kredi çeker yine alır. Kurunun yanında bazen yaş da yanıyor.
Maalsef piyasa böyle adamların eline kaldı. Bu yüzden adil bir düzenleme gelse fena olmaz diyoruz.