İşi şahsileştireceksek söyleyeyim ekonomiden hiç bir şey anlamıyorsun. Muhtemelen hiç bir iktisat eğitimin yok ve bana cahil diyecek kadar ve beni alaya alabileceğini zannedecek kadar da demogogsun. Ben ev araba falan alıp satmıyorum. Ama sen ekonomi konusunda zır cahilsin diyebilirim. 1000 kelime bir şeyler uydurmuşsun içinde bir tane ekonomi terimi yok. Makro mikro iktisat hiç bir bilgin yok ama makro ve mikro iktisadi hayat hakkında büyük fikirleri uydurabiliyorsun. Senin gibi ekonomi bilmeyenlerin de ekonomi yorumlarına yanıt yazıyorum ki konuyu okuyan gençler yalan yanlış bilgiler öğrenmesinler.
Altının fiyatını piyasa belirlemezmiş. Kim belirler? Kapalı Çarşı'da aksakallı bir dede mi söylüyor altının kaça alınıp satılacağını? 1 ay önceki ev 200 bin lira ettiği için hala 200 bin etmesi gerekiyormuş. Bu hayal aleminde yaşamaya devam edin. Ben ticaret yapıyorum. Mal alıp mal satıyorum. Ve ürünlerin fiyatları nasıl belirlenir senden iyi bilirim.
Bir malın değerini sadece maliyeti belirlemez. Senin geçen ay 200 bine aldığın ev bu ay 205 bin lira olacak diye bir kural yok. Sen önce liberal ekonomi nedir, serbest piyasa nedir onu öğrenmelisin. Geçen ay 7 liradan dolar aldın diyelim. Dolar bugün 15 lira oldu. Ne diyeceksin? Ben geçen ay 7 liradan aldığım için bunun değeri en fazla 8 lira olur ben 8 liradan satarım arkadaş mı diyeceksin? Peki dolar neden 7 liradan 15 liraya çıkar? Ne olur da doların değeri artar? Çünkü dolara talep artar, piyasadaki dolar miktarı artmazsa doların fiyatı yükselir. Çünkü dolara ihtiyacı olan, dolar ile borcunu ödemek isteyen, dolar alıp köşede tutmak isteyen adam sayısı artarsa daha fazla parası olan dolara daha fazla para verir. Doların fiyatı da yükselir. Dolar ne zaman düşer? Piyasaya ihtiyacın çok üzerinde dolar girerse doların kıymeti kalmaz. O zaman da 7 lira olan dolar düşmeye başlar. YANİ ARZ TALEP DENGESİ NEDİR ÖĞRENMEN LAZIM SENİN.
Bir mala daha fazla para verebilecek alıcılar varken o malı daha ucuza satan tüccara ENAYİ denir.
Arz talep dengesini bilmiyorsun, uzun uzun kahve ağzı ile yorum yapıyorsun.
Geçen ay 200 bin lira eden ev bu ay 400 bin eder. Neden? Çünkü geçen ay ev almaya niyetli olan adam sayısı bugüne göre çok azdı. O eve 200 bin verecek adam bile azdı. Ama bugün ev almaya niyetlenen o kadar çok insan çıktı ki o eve 400 bin vermeye razı olanlar bile var.
Yani satılık bir eve kredi çekerek 400 bin verebilecek adamlar varken 200 bin isteyen adam ENAYİ'dir. Adamın elinden o evi 200 bine alırlar ve 1 ay içinde o evi 400 bine satarlar. O evi 200 bine satan adam da enayiliğine doyamaz bir ömür kafasını taşlara vurur.
Bir malın fiyatı SATICININ SATMAYA RAZI OLACAĞI EN DÜŞÜK RAKAM ile ALICININ ALMAYA RAZI OLACAĞI EN YÜKSEK RAKAM arasında belirlenir (rezerv fiyat). ALICI da SATICI da karını maksimize etmeye çalışır. Sen satıcının geçen ay satmaya razı olacağı en yüksek rakamın 200 bin olduğu için hala evin o değerde olduğunu zannediyorsun. Oysa alıcının ucuz kredi ile alım gücü arttı, yani alıcı artık kredi çekip daha yüksek bir meblağ ödemeye razı olabiliyorken satıcı enayi mi ki karını maksimize etmesin.
ARZ TALEP DENGESİ nedir öğren. Piyasada aç gözlülük varmış. Ticaretin kendisi zaten aç gözlülüktür. Kapitalist sistemde ALICI bir malı daha ucuza alarak kendi karını maksimize etmek isterken SATICI da bir malı daha pahalıya satarak karını maksimize etmek ister. Sen hiç bir 1 liraya marketten bir ayran alıp içip, ya bu harika bir ayran hiç böyle ayran içmedim, bunun ederi 1 liradan fazladır diye markete 50 kuruş daha verdin mi? Alıcı parasını verip verdiği paradan daha büyük bir fayda sağladığında satıcıya fazladan para vermiyorsa, satıcı neden kendi karını maksimize etmeye çalışmasın, daha pahalıya satmaya çalışmasın? Aç gözlülük, fırsatçılık gibi terimler ticarette yoktur. Temel ihtiyaç maddelerinde tekelcilik, tröst, ortak fiyat belirleme gibi serbest piyasayı bozan konuları devlet önler. Ama 50 bin farklı ev sahibi ve emlakçının ayrı ayrı fiyat yükseltmesi fırsatçılık değil SERBEST PİYASA'dır.
Siz ikinci el pert arabayı 100 bine satmaya çalışan adamlara kızacağınıza bir arabanın ithalat bedelinden arabanın kendi fiyatı kadar ötv alıp, sonra ötv'nin de kdv'sini alan devletten hesap sorun. Bu devlet sıfır araçtan fahiş ÖTV almaya devam ettiği sürece ikinci elde pert arabaları doğrultup doğrultup ederinin 3 katına satacaklar Çünkü vatandaşın arabaya ihtiyacı var ama sıfır araba alacak parası yok.
cidden insanı yoruyorsun. Bu arada demagog sun demiş sin de inan anlamı ile benim alakam ne çıkaramadım

Ha siz farklı bir anlamda kullanıyor iseniz bilemem.
Öncelikle açık öğretim iktisadı hakkın da bilgi sahibi değilim. Terim kullanmamış olmam bilmiyorum veya okumadım anlamına gelmez ki terim kullanmam gereken bir şey yoktu ortada. Keşke arz talep olayı dışın da ki şeyler ide öğrenseymişsin.
Altın fiyatını piyasa belirlemez diye bir şey demedim açıkçası nereden nasıl bir anlam çıkarttın bunu da anlamış değilim öncelikle yazdıkların ile düşündüklerin sanırım aynı değil yada bu sefer araştırma yapıp yazıyorsun çünkü bir önceki mesaj da geçip değersiz maden dediğin şeye talep olmadığı için işte insanlar gramını 500 den almaya gönüllü olmadığı için altın 500 den satılamıyor vs gibi konuşan sensin hocam ben değilim senin bu dediğin den de altın değerini senin de dediğin gibi aksakallı dede belirliyormuş insanlar da ilgi gösterir ise artıyormuş neyse benim değil senin dediklerin kısacası. Araştır dı isen de altının neye göre fiyatı çıktığını aslında ne olarak geçtiğini vs görmüş okumuşsundur.
Hala olmaması gereken şeyleri bir biri ile karıştırmak da sın. arsa,ev,araba,eş ya vs gibi şeyler ile altın,dolar vs gibi şeyleri nasıl bir tuta biliyorsun bana geçip bilgiliyim olayı yapıyorsun geçmiş ekonomiden bahsediyorsun sonra bunları bir biri ile kıyaslıyorsun bağlıyorsun vs. Bırak şu altını, doları vs artık. Dolar dediğin kağıt parçası bir para birimi ve bir ülkenin parası ve bu para neye göre değer kazanır neye göre değer kay be der vs araştırman anlaman için daha sağlıklı olacaktır. Doları 7 den aldığın 1 saat 1dk 1 gün 1 ay 1 yıl vs zarfında isterse 100 e katlasın evet o doların o anki değeri belli dir o an 100 tl ise 100 tl dir yok 5 tl ise 5 tl dir bunu nasıl örnek veriyorsun anlamıyorum evet o an değeri ne ise de o kur dan alır sın veya satarsın kurun üzerin den aklı yerinde olan biri de almaz altın dan da satmaz. Neyse sen doları şimdi sadece arz talep dengesine bağlayarak o şekil de devam ede bilir sin bilgine çünkü doların fiyatı her değişdiğin de sadece arz talep den dolayı değişiyor başka hiç bir şey etken değil
bir mala değerinden ve ederin den fazla para veren alıcı zaten öncelikle enayidir satıcı dan önce.
Fırsatçılık ve aç gözlülük dediğim olayı hala algılayamamış sın. Ev ve arabanın değeri belirlenirken bir çok şey vardır bütün her şeyi madde madde saydırma bana artık bir ev kendi kendine fiyat vermiyor alıcısı da fiyat vermiyor satan kişi fiyat veriyor satan kişi de biliyor o evin edeceği 200k dır insanlara uygun kredi verilmeye başlandı diye o evin yada arabanın vs değeri artmaz krediyi şahsa veriyorlar bir şeyi olmayan alamayan alsın diyerek geçip de gerçek değeri 200k iken 400k istemek ve o eve geçip 400k veren enayi şahıs o fırsatçı ve aç gözlü satıcıyı tatmin etmiş oluyor çünkü adamın almış olduğu krediyi kendi lehine çevirerek fırsatçılık ve açgözlülük yapmıştır bana geçip de art talep diye laf kalabalığı yapma bu arz talebe göre bir olay değil o evin değerini her bir şey etkili yor evet ama 200k lık bir artışı sağlamıyor hiç bir şey ev kıtlığı yok yani piyasa da almak isteyen insanlar ev bulamıyor değil buluyorlar zaten alan alıyor almayan da bu kadar da kazıklanmaz bir insan diyip almıyor. Anlamadın anlamak istemiyorsun ve anlamayacaksın ama yapacak bir şey yok.
neyse daha çok zamanım yok en son ki devlet ile alakalı dediğine gelir isek de zaten vatandaşa ilk yağlı kazığı uzatan devlettir ardından banka gelir ardından aç gözlü fırsatçılar. Her neyse cidden vaktim yok yazarak bu iş uzar gider kalp kırmaya kadar uzar o yüzden uzatmayalım artık sen haklısın