ErdoganUrcu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
insanlara cevap yazmak kolaydır ama mantıklı ama mantıksız ama yazdığın bir şey hakkın da bilgi sahibi olarak yada olmayarak yazarsın ama bilmeden cahilce yazmak en kötüsü dür.

anlaşılan alınmışsın alındığına göre sanırım satıcısın yani ev araba vs neyse evet altın senin için değersiz bu gayet normal. Merak ettiğim neden doları değil de altını örnek göstermeye çalıştığın sanırım en değersiz bula bileceğin şey altın dı Zaten altının değerini de satanlar belirliyor canı sıkılıyor bugün işte canım sıkıldı altını düşürelim diyorlar dolar ne durum da şu fiyat tamam Altın onsu da düşük yapalım fiyat düşsün bir süre sonra canı sıkılıyor dolar da daha yükselmeyecek diyor Hadi altın onsunu çıkaralım bari diyip altını değerlendiriyor falan zaten altının fiyatını insanlar belirliyor cidden bak bakma sen piyasaya onlar yalan insanlar diyor ki yada sen işte aga altın gramı şuan çok pahalı düşürün de bir altın alalım tak fiyat düşürüyorlar alıyorsun diğeri de diyor çok düşürdünüz yükseltin tak yükseltiyorlar yüksek fiyattan alıyorsun. Altın böyle işliyor zaten değersiz bir şey değersiz bir maden yani hatta bak şöyle bir şey de varmış altın alacağın yere gidiyorsun ya bu çok ucuz ben buna 2 katı para verip almak istiyorum sen de 2 katı fiyattan sat ki diğer insanlar da sattın 2 katı fiyattan alan olur eğer olmaz ise tekrar düşürürsünüz falan olayları da varmış. Bu arada o değersiz maden var ya savaş gibi durumlar da hani o içine binip gezdiğin demir yığını bir işe yaramaz iken o maden işe yarıyor hani o içine girip oturduğun beton yığını var ya bir işe yaramaz iken o değersiz maden bir işe yarıyor ülkendeki para ne yazık ki değersizleşir iken o değersiz maden bir işe yarıyor en basitin den. Neyse boş ver sen alma zaten değersiz maden. Daha saymama gerek yok sanırım bir madenin yada bir ülkenin parasının değerini sen belirlemez sin yada x şahsı 500 tl veriyor diye altın 500 tl olmaz keşke yazmadan önce bir araştırma yapıp bilmiyor isen neyin ne olduğunu öğrensen de beni de yormamış olsaydın. Bu arada demeyi unutmuşum altın satan adam neden fırsatçılık yapamıyor demişsin yapan olmadığını kim söyledi sana fırsatçılığın alası yapılıyor ama bunu da anlatamayacağım şimdi sana ama yapılan fırsatçılık yasal yani orası ayrı.

Neyse şimdi Altın konusun da güldürdün beni diğer yazdığına cevap vereyim

Bir şeyin değerini piyasa belirlemez piyasa değerini sattığın ürün belirler.Yani bir ev alıyor veya satıyor isen aaa şurada ucuz ev varmış gidip alayım demiyorsun evin yok ise önce konumuna bakıyorsun bu konum benim işime , Anneye vs yakın mı sonra ulaşıma bakıyorsun araban yok ise toplu taşıma kullanacak isen buradan istediğim yerlerin kaçına araç geçiyor geçmiyor ise aktarma yapmam gerekiyor mu sonra binanın çevresine bakıyorsun temiz mi yoksa sıkıntılı insanlar yaşıyor mu ondan sonra market , bakkal vs en çok hangisini tercih ediyor isen ona bakıyorsun daha sonra alışveriş merkezi insanların en çok tercih ettiği bir yer olduğu için bu bile büyük etken buna bakıyorsun yakın mı yürüme mesafesimi yok sa toplu taşıma ile mi gidilecek toplu taşıma ise nekadar sürer vs hesaplarsın sonra evin yaşına bakar sın sonra oda sayısına sonra kaç metrekare daha sayayım mı bir evin değerini senin piyasan belirlemez yada bir evin değerini ev açık arttırmada imiş gibi para teklifi yapılarak da belirlenmez. O evin değerini bir çok etken sağlar öncelikle satışı da 3 yukarı 3 aşağı fiyatta anlaşılır yapılır 200k ev 500k ya çıkartılamaz yani hiç bir insan da tabi öyle süper zeka insanlar var ise bilemem bu evin değeri 200k diğerleri verse verse 250k verir ama ben sana 500k veriyorum bana sat diyerek teklif de bulunmaz herhalde eve sen para istersin ben teklif yapmam senin istediğin para üzerinden pazarlık yapa bilirim anca yani açık arttırmada olan bir ürün değil ev yani insanlar teklif de bulunsun.

" 200 bin senin hayalinden uydurduğun, senin o evi almaya gönüllü olduğun ama gerçekte o evin piyasasının altında kalan bir değerdir. " vay be sanki yanım dasın yada zihnimi okuyorsun evin satış fiyatı bundan 1 ay önce 200k idi insanlar ilgi göstermiyordu çünkü parası yoktu insanların olan da almamış ev biçimsiz bir yapıya sahip ti ve odaları küçüktü bana göre ederi daha düşük yani zaten ben de almadım beğenmediğim için ki bir çok kişi baktı almadı beğenmedikleri için en son gördüğüm de 400k yapmıştı adam fiyatı emlakçı ile konuşuyorum 200k istediği eve şuan 500k istiyor diyor başka bir ev bu da. Olduğum bina da 180k da daire gitti çarşının merkezin de her yere yürüme mesafesin de haberim olsa kendim alırdım nasip değilmiş hemen karşı dairesine satan emlakçı ile konuştum ki tanıyorum adamı da yüz yüze konuştuk 220 mi 270 mi ne çekti dedi sonra adam götürdüm ben 290 na m ıne çıkardım demiş sonra akşam aradı ya 290 çok düşük 360 yapalım demiş yarın da arar sanırım 400k ya çıkartır diyordu. Bunlar benim hayalimde olan rakam değil bu rakamlar açgözlülük ve fırsatçılık başka bir şey değil yani bir de ev piyasası nasıl belirlenir öğrensen iyi olacak bence yani evin piyasasının nasıl belirlendiğini bilmemen kötü yani evin ederi 1 iken kimse gelip o eve kendi isteği ile 5 vermez sen 5 ister isen ve gelip biri 5 e de razı olur ise anca 5 den verir sin ve bunu gören diğer fırsatçılar da 5 ister çünkü onun evinin değeri de 1 ken o 5 satan fırsatçı sayesin de 5 oldu ama işte siz bu aç gözlü ve fırsatçı kişilerin oluşturduğu piyasaya da gerçek piyasa diyorsunuz eee çıakr vardır ki bu fırsatçıların oluşturdu piyasa kabul edilir.

arada doğru bir şey söylemişsin. " Eğer o eve kimse 300 vermezse, 200 vermezse. O ev sahibinin elinde kalır. " evet bu böyle ama bunu emlakçının da satmaması gerekiyor gelen kişiyi de uyarması gerekiyor ki evet gerçekten satılmayıp elinde kalsın fırsatçı aç gözlü satıcının buna emlakçılar dur diye bilir önce tabi onlar da yapmadığı için iş tüketici de tabi bizim halkımız da bir şey bedava imiş gibi atlamayı seviyor pahalı da olsa alır yani sanki kendisi ödemeyecekmiş gibi bir süre sonra ödemeleri başlayınca ödemede zorluk çekecek bir çoğu evler ellerinden gidecek vs buraları düşünmüyorlar kredi çekenler şuan bu yüzden değerinden kat kat fazlasına satıla biliyor.

Paraya sıkışan ev sahibi çok ucuza vermez hiç bir çıkar yolu yok ise anca o zaman verir sen olsan en ufak paraya sıkışman da evinimi satarsın.

Piyasa derken bence düzelt aç gözlü ve fırsatçıların oluşturduğu piyasa de bence olduğun ülkeye iyi bak bura da eğer düşük kredi veriyor isen insanlar yardırıyor yokmuş gibi bunu gören aç gözlü fırsatçılar da fiyat yükseltiyor kör değilsindir bunu görmeyecek kadar tabi sende onlar dan değil isen diğer türlü görmemen normal gerçeği neden savunasın ki. neyse mal dan senin elin de 1 tane var koyuyorsun 10k fiyattan alan alır almayan almaz ama işte o arabanın gerçek değeri 7k bunu gören diğer satıcılar da bu 10k koymuş ben de koyayım mantığı korup ederinin üzerine 8-9-10k fiyat yazıyor yani bazı şeyleri görün bence.

Neyse evet o ev de o araba da satılıyor evet bu bir gerçek insanlar da şuan anlayamadığım bir şekilde bulduğu evi alma çabası var kredi ile kredi ile alıyor ama çok uçuk fiyatlara almaya razı zengin insan alır para çok savuruyor derim de orta halli biri neden böyle davranır neden temkinli olmaz anlayamıyorum şuan. ve 1 ay veya 1 hafta önceki değerinin kat ve kat fazlasına aç gözlü ve fırsatçılıkları ile satıyorlar. Satılır her türlü gider zaten ev araba ama bugün ama yarın bir şekil de satılıyor zaten değerinin üzerinde istesen de satılıyor. insanlar bu fırsatçılık deyip almıyorum diyene kadar da satılmaya devam edecek.

Neyse cevap yazmaz isen bir birimizi yormaz isek sevinirim artık ayıracak vaktim yok çünkü.

İşi şahsileştireceksek söyleyeyim ekonomiden hiç bir şey anlamıyorsun. Muhtemelen hiç bir iktisat eğitimin yok ve bana cahil diyecek kadar ve beni alaya alabileceğini zannedecek kadar da demogogsun. Ben ev araba falan alıp satmıyorum. Ama sen ekonomi konusunda zır cahilsin diyebilirim. 1000 kelime bir şeyler uydurmuşsun içinde bir tane ekonomi terimi yok. Makro mikro iktisat hiç bir bilgin yok ama makro ve mikro iktisadi hayat hakkında büyük fikirleri uydurabiliyorsun. Senin gibi ekonomi bilmeyenlerin de ekonomi yorumlarına yanıt yazıyorum ki konuyu okuyan gençler yalan yanlış bilgiler öğrenmesinler.

Altının fiyatını piyasa belirlemezmiş. Kim belirler? Kapalı Çarşı'da aksakallı bir dede mi söylüyor altının kaça alınıp satılacağını? 1 ay önceki ev 200 bin lira ettiği için hala 200 bin etmesi gerekiyormuş. Bu hayal aleminde yaşamaya devam edin. Ben ticaret yapıyorum. Mal alıp mal satıyorum. Ve ürünlerin fiyatları nasıl belirlenir senden iyi bilirim.

Bir malın değerini sadece maliyeti belirlemez. Senin geçen ay 200 bine aldığın ev bu ay 205 bin lira olacak diye bir kural yok. Sen önce liberal ekonomi nedir, serbest piyasa nedir onu öğrenmelisin. Geçen ay 7 liradan dolar aldın diyelim. Dolar bugün 15 lira oldu. Ne diyeceksin? Ben geçen ay 7 liradan aldığım için bunun değeri en fazla 8 lira olur ben 8 liradan satarım arkadaş mı diyeceksin? Peki dolar neden 7 liradan 15 liraya çıkar? Ne olur da doların değeri artar? Çünkü dolara talep artar, piyasadaki dolar miktarı artmazsa doların fiyatı yükselir. Çünkü dolara ihtiyacı olan, dolar ile borcunu ödemek isteyen, dolar alıp köşede tutmak isteyen adam sayısı artarsa daha fazla parası olan dolara daha fazla para verir. Doların fiyatı da yükselir. Dolar ne zaman düşer? Piyasaya ihtiyacın çok üzerinde dolar girerse doların kıymeti kalmaz. O zaman da 7 lira olan dolar düşmeye başlar. YANİ ARZ TALEP DENGESİ NEDİR ÖĞRENMEN LAZIM SENİN.

Bir mala daha fazla para verebilecek alıcılar varken o malı daha ucuza satan tüccara ENAYİ denir.

Arz talep dengesini bilmiyorsun, uzun uzun kahve ağzı ile yorum yapıyorsun.
Geçen ay 200 bin lira eden ev bu ay 400 bin eder. Neden? Çünkü geçen ay ev almaya niyetli olan adam sayısı bugüne göre çok azdı. O eve 200 bin verecek adam bile azdı. Ama bugün ev almaya niyetlenen o kadar çok insan çıktı ki o eve 400 bin vermeye razı olanlar bile var.

Yani satılık bir eve kredi çekerek 400 bin verebilecek adamlar varken 200 bin isteyen adam ENAYİ'dir. Adamın elinden o evi 200 bine alırlar ve 1 ay içinde o evi 400 bine satarlar. O evi 200 bine satan adam da enayiliğine doyamaz bir ömür kafasını taşlara vurur.

Bir malın fiyatı SATICININ SATMAYA RAZI OLACAĞI EN DÜŞÜK RAKAM ile ALICININ ALMAYA RAZI OLACAĞI EN YÜKSEK RAKAM arasında belirlenir (rezerv fiyat). ALICI da SATICI da karını maksimize etmeye çalışır. Sen satıcının geçen ay satmaya razı olacağı en yüksek rakamın 200 bin olduğu için hala evin o değerde olduğunu zannediyorsun. Oysa alıcının ucuz kredi ile alım gücü arttı, yani alıcı artık kredi çekip daha yüksek bir meblağ ödemeye razı olabiliyorken satıcı enayi mi ki karını maksimize etmesin.

ARZ TALEP DENGESİ nedir öğren. Piyasada aç gözlülük varmış. Ticaretin kendisi zaten aç gözlülüktür. Kapitalist sistemde ALICI bir malı daha ucuza alarak kendi karını maksimize etmek isterken SATICI da bir malı daha pahalıya satarak karını maksimize etmek ister. Sen hiç bir 1 liraya marketten bir ayran alıp içip, ya bu harika bir ayran hiç böyle ayran içmedim, bunun ederi 1 liradan fazladır diye markete 50 kuruş daha verdin mi? Alıcı parasını verip verdiği paradan daha büyük bir fayda sağladığında satıcıya fazladan para vermiyorsa, satıcı neden kendi karını maksimize etmeye çalışmasın, daha pahalıya satmaya çalışmasın? Aç gözlülük, fırsatçılık gibi terimler ticarette yoktur. Temel ihtiyaç maddelerinde tekelcilik, tröst, ortak fiyat belirleme gibi serbest piyasayı bozan konuları devlet önler. Ama 50 bin farklı ev sahibi ve emlakçının ayrı ayrı fiyat yükseltmesi fırsatçılık değil SERBEST PİYASA'dır.

Siz ikinci el pert arabayı 100 bine satmaya çalışan adamlara kızacağınıza bir arabanın ithalat bedelinden arabanın kendi fiyatı kadar ötv alıp, sonra ötv'nin de kdv'sini alan devletten hesap sorun. Bu devlet sıfır araçtan fahiş ÖTV almaya devam ettiği sürece ikinci elde pert arabaları doğrultup doğrultup ederinin 3 katına satacaklar Çünkü vatandaşın arabaya ihtiyacı var ama sıfır araba alacak parası yok.