Paragöz piyasası denilen bir ortam var hocam ve buna piyasa diyorlar. Bir malın değeri belli dir zaten ama aç gözlüklü yapanlar bunu fırsata çevirip ederinden fazla yazıyorlar böyle olunca diğeri de fazla yazıyor böyle zincirleme gidiyor. 2. El arabanın sıfırın dan daha pahalıya ilana konulduğunu gördük bu piyasa olamaz yani
son günler de kredi olayları var ev için mesela ev için 200k ücret isteniyor du zamanın da şuan 400k istiyor bir diğeri 500k istiyor eder mi asla o fiyat da ederi yok 200k bile zor eder ama işte aç gözlülerin oluşturduğu piyasa fiyatları bu seviyeye getiriyor emlakçı ile sohbet ediyoruz ev göstermeye götürecem ama korkuyorum diyor sebebi Adam 250k istiyordu diyor düşük kredi olayı başladı müşteri götürüyorum eve bakmaya diyor ben fiyatımı 280k yaptım diyor akşama 300k yaptık diyor ertesi gün benim buradaki evlere göre fiyatı düşükmüş diyor 350k yaptım diyor yarın 400k ya çıkar sanırım diyor adam
bunlar altın , dolar vs değil günlük - saatlik veya dakikalık fiyat artışı yaşayacak az insancıl olun bukadar aç gözlü olmak iyi değildir.
İşin kötü yanı Bu aç gözlülerin oluşturduğu sözde piyasa o şekilde devam ediyor Diğer bir kötü yanı ise insanların yüksek fiyatlar dan alması insanlar alınca da bu şekilde yüksek fiyatlar dan diğer insanlar da almak zorun da kalıyor ve yaşayıp gördüğüm ev olayın da da 200k değeri olan bir şeye fazladan 200-300 K para verip alan insanlar var ne yazıkki keşke almasalar da bu aç gözlüler ederinden fazlaya satamasalar.
Bunlar tamamen sizin kafanızdan uydurduğunuz ekonomi.
Altın isimli bir maden var. Hiç bir halta yaramaz. Ama bu metalin garmı 380 liraya satılıyor.
Neden?
Çünkü bu metalin gramına 380 lira vermeye gönüllü insanlar olduğu için.
Satmak isteyen adam altının gramını neden 500 liradan satamıyor?
Neden altın satan adam fırsatçılık yapamıyor?
Çünkü önemli olan kimin kaç paraya satmaya çalıştığı değil önemli olan kimin kaç paraya almaya gönüllü olduğu.
Eğer altının gramına 500 lira verecek adamlar olursa altının gramı 500 lira olur.
Yani bir şeyin ederini, değerini senin kafandan uydurduğun rakam belirlemez.
Piyasayı belirleyen taleptir. Talep eden adam sayısı satan adam sayısından fazla ise kim daha çok vermeye gönüllü olursa piyasayı o belirler.
Eğer birileri 200 bin değerindeki bir eve 300 bin veriyorsa o evin piyasası 300 bindir.
200 bin senin hayalinden uydurduğun, senin o evi almaya gönüllü olduğun ama gerçekte o evin piyasasının altında kalan bir değerdir.
Eğer o eve kimse 300 vermezse, 200 vermezse. O ev sahibinin elinde kalır.
Paraya sıkışan ev sahibi o evi 150 bine de satar.
Ama o ev 150 bine satılmıyor değil mi?
Sürekli piyasa suni şekilde şişiyor fiyatlar suni artıyor diyen adamlar var.
Anlatamadık. Fiyatları şişiremezsin. Suni şişen fiyatlarda alıcı olmaz, mal elde kalır.
Eğer o ev o araba satılıyorsa sizin kafanızdaki rakamlar piyasanın altında kalmış demektir.