Tekrardan merhaba hocam. Bizim için en kolay ve kısa yol olan şahıs işletmesi açmak olacak sanırım. Bunun için muhasebeci şahıs işletmesi için iş ve işlemleri yapacak sonrasında e-beyanname ile beyannemeyi gönderecek. Bu beyannamede bahsi geçen paranın kaynağını ve zamanını içeren dilekçeyi nasıl teslim edip beyanname ile ilişkilendireceğiz? Büyük ihtimalle muhasebeci de daha önce bu işi yapmamıştır.
Teşekkürler.
Şöyle bir uyanıklık yapabilirsiniz (Siz değil mali müşaviriniz yapsın!!!). Örneğin 14 haziran da işe başlayacağım diye, interaktif vergi dairesinden işe başlama bildirimi verirsiniz. Vergi Dairesi aynı gün sistemi açar, vergi levhanız vs çıkar. Beyannamenizi muhasebeciniz sistem üzerinden verir, interaktif vergi dairesinden "Bugün verdiğim varlık barışı beyannamesiyle Google İreland firmasından elde ettiğim gelirlerinle ilgili TL varlıklarım beyan edilmiş bu vesileyle söz konusu hususla ilgili Devletle barışmış olmaktayım. Bilgilerinize arz ederim" şeklinde basit bir dilekçe ile bildirilir. Sonrasında yine interaktif vergi dairesinden ertesi gün, şu şu tarihli işe başlama bildirimim yanlışlıkla verilmiş olup, şu an herhangi bir vergiye tabi faaliyetim olmadığından iptalini saygılarımla arz ederim, deyin yollayın. Beyanname ve dilekçenin bir nüshasını döküm alıp saklamanızda fayda var. Büyük ihtimalle vergi kaydınız açıldığı gün iptal edilecektir. Bunu yapmazlarsa 1 hafta-10 gün içinde vergi dairesinden işe başladığınızın tespitiyle ilgili adresinize yoklamaya gelirler. Gelen memura, hayır ben işe başlamadım. İşe başlama bildirimini yanlışlıkla verdim. Lütfen iptal ediniz, derseniz. İşe başlamanızı iptal eder. Böylece vergi dairesinin varlık barışı beyannamesini alırken onların yapması gereken işi siz yapmış olursunuz. Böylece vergi kaydınız devam etmez, beyanname vermek zorunda kalmazsınız. :-)
İleride inceleme olursa, sakladığınız bu evrakları kullanabilirsiniz. Evrakları kaybetseniz bile sıkıntı olmaz, müfettiş sistem üzerinden bu beyanname ve dilekçeyi yıllar geçse de rahatlıkla görebilir.
Bunu tavsiye etmemin nedeni bizzat gidip dilekçe verdiğinizde veya postayla müracaat ettiğinizde bazı illerde sonuca ulaşamıyorsunuz. Maalesef memurlar konuya vakıf değiller. Varlık Barışının mantığı konusunda hiç bir bilgileri yok. Bir de mümkünse dilekçenize şu yıllarda elde ettiğim gelirler diye yazmayın. Tarih belirtirseniz bu defa yanlış anlayıp geçmişe dönük kayıt açabilirler. Ondan sonra bu kaydı iptal ettirmek için uğraşır durursunuz. Dilekçenizde "geçmiş dönemde" demeniz yeterlidir. En azından dilekçeye bakıp kendi kafalarından geçmişe dönük kayıt açtırmak için bir tarih uyduramazlar.
Kenan Gümüş
S.M. Mali Müşavir
sn.kenangumus@gmail.com