Dursun05 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında birisi yazmış.

Merhaba hocam. İstanbul Ataşehir de 30 yıl oturmuş birisiyim. Şehir plancısı ve Spk lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanıyım. Hocam paranın zaman değeri konusunda haklısınız. Önceki videolarda bunu çok güzel anlatmistiniz. 4 + 1 daire 2.299.000 TL lik bir daire prestij amacıyla oturulan bir dairedir. Kira getirisi amacıyla alınmaz. Yüzde 90 üzerinde şirket mülküdür. Şirket bunu envanterine alır ve o yıl vergi ödemekten kurtarır kendisini. Daha sonra oturan şahıs iş dünyasında ayrıca şahsi olarak kendisine bir getiri sağlar. Bu parayla ölçulemeyecek bir kazanctir 4+1 daireyi kimse kira getirisi için almaz. O parayla aynı bölgeden 4 adet 3+1 daire alıp daha yüksek kira alabilirsiniz. 7000 TL Türkiye şartlarında verilebilecek bir kira değil. Genel olarak ortalama hane geliri aylık 5000 TL civarında. O yüzden sizden aylık kira geliri 1500 TL olan evler üzerinden ilerlemeniz örneklem için daha uygun olacaği yönunde uyarmak isterim. Alan kuculdukce m2 birim kira geliri artar. Genel olarak istanbulda evler ortalama buyuklugu 90-100 m2 dir. Yanı 2+1 yada küçük bir 3+1 dairelerden oluşur emlak piyasası. Özellikle son yıllarda kentsel dönüşümle birlikte giderek evler ve aileler küçüldü. 3000 üzerinde ekspertiz sonrası gozlemledigim bir durumdur ayrıca belirtmek isterim. Başka bir bakış açısı da şöyle ki evin değerini inşaat maliyeti ve arsa değeri belirler. Arsa değeri de bölgeye olan alt ve üst yapı yatırımları sebebiyle sürekli artar. Aynı şekilde inşaat maliyetleri de sürekli arttığından bir evin değerinin sürekli artıyor olması gerekir. Evin değerini belirleyen üçüncü bir erkenden dışsal etken dediğimiz şerefiye durumudur. Manzara kat yüksekliği vs. gibi etkilerde değeri etkileyen faktörlerdir. Sizin vermiş olduğunuz dairede fiyatı belirleyen en önemli unsur dışsal etken olduğu için evin maliyetinin çok üzerinde piyasa değeri oluşmaktadır. Paranın zaman değeri konusunu gerçekten beğenerek izledim önceki videoları. Ama evin değeri cebinde 5 milyon parası olan ve ya 500 bin TL parası olan insanlar için çok farklıdır. Tekrar altını çiziyorum. 2.299.000 TL lik evleri alanlar yüzde 95 sirketlerdir. Kdv veya gelir vergisinden o yıl paçayı yırtarlar. Sizin hesaplarda bu durum göz önünde olmadigindan 10 yıl sonra evin fiyatı düşüyor görünüyor. Bir not daha ekleyeyim. Ataşehir bölgesinde 5 yıl arayla aynı binada yaptığım ekspertiz lerde 250 binlik dairenin bugünkü değerinin 500 bin TL oldugunu görüyorum. Buda yıllık ortalama yüzde 15 değer artışı demek. Enflasyon oranina yakın bir orandır bu oran. Bu 5 yıl içerisinde alınan kira degerini de üzerine aylik 1600 TL kiradan yaklasik 5 yil sonra 100 binde kira almış olursunuz ve evin değeri 600 bin TL olur. Hocam bu videoyu ev değilde arac veya makine üzerinden yapmanız daha sağlıklı olur. Sağlıcakla kalın

Ben de videodaki gibi olduğunu düşünmüyorum fakat Özgür Demirtaş haklı yine de. Bunlar sürdürülebilir değil. Ama bu kadar makas olduğunu düşünmüyorum.

Evet hocam zaten severek takip ediyorum Özgür Demirtaş'ı.
O yapılan yoruma katılıyorum hocam. Mesela şu sıra Üsküdar'dan Başakşehir'e taşınacak birisi olarak ev fiyatlarını takip ediyordum 3 aydır. Başakşehir'de Şehir hastanesi yapıldı diye zaten artan fiyatlar kredi ile birlikte %30 kadar artışa sebep oldu hem kiralıkta hem satılıkta. Üsküdar'da merkezi bir yerde 150 m2 3+1 eve 2000 tl kira veren birisi olarak aynı şartlardaki bir ev Başakşehir'de 5-6 ay önce normalde 2500 tl civarı iken şuan 3500 tl'ye bulamıyorsunuz neredeyse. Ve emlakçılar o kadar yüzsüz ki ev sahiplerini sürekli uyarıyorlar eviniz şöyle değerlendi böyle değerlendi diye. İçerisinde kiracı olan ev sahiplerine bile kirayı arttırmaya çalışıyorlar. Biz şansımıza 4+1 190 m2 evi 3500 liraya emlakçı olmadan direkt sahibinden bulduk ilan sitelerinde olmayan bir evi. Eğer ilan sitelerinden baksak aynı ev için kira en az 4500 tl civarı. Satılık değeri ise 1m 200 bin tl civarı. Yani aslında bu piyasayı arttıranlar asıl olarak emlakçılardır diye düşünüyorum tıpkı araba fiyatlarını şişiren galericiler ve al satçılar gibi. Sonumuz hayrolsun...