birbayt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yurtiçine daha önce getirdiğiniz varlıklar için varlık barışı yapabilirsiniz. Her ne kadar size engel çıkarmaya çalışsalar da bunda bir engel yok. Engelleri konu sahibinin yönlendirmeleriyle çözebilirsiniz. Ama varlık barışının "geriye dönük inceleme yapılamaz" hükmü yurtiçi varlıkların beyan edilmesinde geçerli değildir. Yani varlık barışından beyan verip %1 ödeseniz dahi inceleme devam eder. Bunu konunun başlarında anlattım ancak kendini bu işin uzmanı ilan edenler idrakten uzak oldukları için bu yönteme insanları yönlendirmeye devam ettiler. Varlık barışı yapmasına rağmen incelemeye girenler şanslı değillerse hepsinin incelemesi devam eder ve varlık barışından beyanda bulundukları gelirler için ayrıca (Gelir vergisi + KDV) + 1 Kat Vergi Ziyaı cezası tarh edilir.
Merhaba, altını çizdiğim nokta bana hitaben yazıldığı için cevap yazmak durumundayım.
Şu dediğinize aynen katılıyorum. Kendisine vergi inceleme yazısı gelmemiş olan ve Varlık Barışından faydalanan hemen hemen herkes mutlaka vergi incelemesi geçireceklerdir. Bazılarında vergi müfettişleri incelemeyi sonlandıracak, bazılarında ise inceleme devam edecektir. Yani bazı vergi müfettişleri varlık barışını kabul edecek bazıları ise etmeyecektir. Dolayısıyla bazı kişilerin varlık barışından yararlandım bana vergi incelemesi ve vergi+cezası kesilemez şeklindeki iddialarını en son vergi mahkemeleri karara bağlayacak. Ama varlık barışı akla ve mantığa uygun bir çözüm yoludur. % 1 vergi çok büyük bir rakam değil. Bir işin ucunda %1 vergi ödeyip, % 50 ihtimal bile olsa yüz binlerce liralık vergi ve cezadan kurtulma imkanı varsa mutlaka değerlendirilmelidir. En azından ben olsam mantıken olayı bu şekilde yorumlardım. Eşime, dostuma danışırdım, % 1 ödesem, kurtulma ihtimalim varmış, sen olsan ne yapardın? diye sorardım.

Bana ulaşan herkes bilir, kendilerine şunu söylüyorum: Varlık Barışı garanti değil!!! Ama vergi mahkemesinin bunu kabul etme ihtimali oldukça yüksek !!! Yani "varlık barışından faydalandım, ben halen inceleniyorum, hangi benim işim bitmişti" diye sonradan papaz olmamak için muhatap olduğum herkese bunu söylüyorum. Sonunda vergi davasına gitme ihtimali olduğunu işin orada karara bağlanacağını belirtiyorum. Buraya kadar hemfikiriz.

Öte yandan, vergi incelemesine girenler karşılaşmışlardır, Müfettişlerin bunu kabul etmeme nedeni şu 2 neden:
1. O zaman vergi mükellefi olmalıydınız Cevap: Zaten vergi inceleme raporunda bundan sonra bu kişi mükellef olarak anılacaktır yazar :-) VUK na ve KDV kanuna göre vergi incelemesine giren ve kendisine cezalı tarhiyat yapılan kimseler vergi mükellefi sayılır. Bu kişiler adına geçmişe dönük mükellefiyet açılır.
Vergi inceleme raporlarına baktığımızda şöyle yazar: mükellefe vergi daireniz tarafından ..../...../2015 tarihinden itibaren mükellefiyet kaydı açılması, ...../..../2018 tarihinde ise bu mükellefiyet kaydının kapatılması..... gerekmektedir.
Şimdi buyurun bakalım, bu tez çürütüldü mü çürütülmedi mi?

2. Bunu defterlerinize kaydetmeniz gerekir. Yasada defterlerinize kaydedebilirsiniz, der. Yani kaydedilmesi zorunlu değildir, der. Kaldı ki madem ki meslektaşız, bana bu TL varlıkların, defter beyan sisteminde nasıl kaydedileceği hakkında bilgi verebilir misiniz? Ben bunu nasıl kaydedebilirim?
Örneğin 2.000.000 TL tutarındaki TL varlığım için varlık barışından faydalandım. Ve şu an faaliyetim devam ediyor. Defter beyan sisteminde bunu nereye hangi menüye nasıl kaydetmem gerekir? Bunu sizi bilgisizlikle suçlamak için söylemiyorum, bir yolu varsa kaydedeceğim o yüzden soruyorum. Ben aylarca kurcalamama rağmen bulamadım, beceremedim.
Bu tez de çürüdü...
Müfettişler kendi tezlerini yine kendi yazdıkları raporla çürütüyorlar.

Özet olarak, sn. Birbayt yakında güzel belgeli sürprizlerim olacak (içlerinden bir tanesi vergi mahkemesinin yürütmenin durdurulması kararı olacak). Zaman en iyi ilaçtır, biraz bekleyelim, gelişmeleri görelim. Yine de nezaketen o belgeleri yayınlarken isminizi kullanmayacağım.

Kenan Gümüş
S.M. Mali Müşavir
sn.kenangumus@gmail.com