1-EK-3 beyannameyi kullanacaksınız.
2-Eskiye dönük vergi mükellefiyeti gerekli değil? Böyle bir şey yapmayın yani geçmişe dönük mükellefiyet açtırmayın. kira geliriniz nedeniyle verilen beyanname vergi mükellefiyeti anlamına gelmez. Yani vergi mükellefiyetiniz kapalı sayılır.
3-Şu an açtıracağınız (1-2 günlük) bir şahıs firmasıyla bu beyanname ve dilekçeyi daha kolay verebilirsiniz. Veya mükellefiyet açtırmadan bizzat vergi dairesine giderek bu işlemi yapabilirsiniz veya taahhütlü posta yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Benim tercihim bu işlere devam ediyorsa mükellefiyet açtırıp varlık barışından faydalandırmak. Olmadı taahhütlü posta yoluyla beyanname ve dilekçemi yollamak. Vergi Dairesine gidip uğraşmak en son seçeneğim olur.
4-Beyannamede bu gelirin adsense olduğunu belirten herhangi bir bölüm yoktur. Bunu ancak dilekçeyle izah edebilirsiniz.
5-Bankayla herhangi bir işiniz yok. Yurt dışından 3 ay içinde, Ülkemize para veya başka varlıkları getirmek isteyenler işlemlerini bankayla yapabilir. Sizin durumunuzdaki kişilerin bankayla işi yok. İşiniz sadece vergi dairesiyle.
6-İnceleme esnasında belgelendirilemeyen giderleri dikkate alan müfettiş var, dikkate almayan müfettiş var, bir kısmını dikkate alan var, bir kısmını dikkate almayan var, bir de ne yaptığını bilmeyen bir müfettiş grubu var. Onları daha ben bile çözemedim :-)
Kenan Gümüş
S.M. Mali Müşavir
sn.kenangumus@gmail.com
Kenan Bey çok teşekkür ederim. Site 2018 yılında tamamen kapandı ve o yıldan sonra Adsense'den bir para girişi olmadı hesaba. Yani bu işlere devam etmiyoruz. 3. cevabınız için biraz daha detay alabilir miyim?
Önümüzdeki seçenekler şunlar sanırım. Okuyanlara da bilgi vermesi amacıyla yazıyorum.
1- Bir muhasebeciyle çalışıp şahıs şirketi kurup online olarak beyan ve dilekçeyi göndermek. Bunun maliyeti 700 TL civarı. (500 dosya + 200 muhasebeci)
Beyanı gönderdikten sonra çıkan %1 lik vergiyi ne zaman ve nasıl ödeyeceğiz. Bize bir mesaj vb. mi gelecek yoksa sistemden takip mi etmemiz gerekiyor?
Buradaki dilekçe nasıl olmalı? Anladığım kadarıyla izin istemeyeceğiz sadece para kaynağını ve zamanını belirtip beyan verdiğimizi belirteceğiz. Bunun için bir örnek var mı?
2- Kendimiz vergi dairesine gidip işlemleri yapmaya çalışacağız. (Kanser olma garantili)

Bu yöntemin adımlarını da yazabilirseniz sevinirim.
3- Posta yoluyla beyanı ve dilekçeyi göndermek. İncelemesi başlamış olan kişiler için zaman kaybı olabilir. Ödemeyi yapıp müfettişe ödeme belgesi ve dilekçeyi sunmak daha mantıklı gibi.