Öncelikle
@alcaym; ve
@kenankenan; hocalarımıza verdikleri bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Bu konunun binlerce kişiye ışık olacağından eminim.
Dilekçesiz direkt olarak varlık barışı beyanı esnasında 2016-2017-2018 dönemlerine ait gelir (para geldi harcandı bitti)

yurt dışı varlık olan ek-1 ile mi yapılmalı yoksa ek-2 veya ek-3 ile mi? Söz konusu
EKLER için tıklayınız.
Bunun için eskiye dönük bir vergi mükellefiyeti mi gerekli yoksa şu anda açılan bir şahıs şirketi yeterli mi? Şu anda kira gelir vergisi veriyoruz mükellef sayılır mıyız?
Bu beyanı verirken online olarak veya yazılı, bu gelirlerin dönemini ve adsenseden olduğunu belirtebilir miyiz? Böyle bir alan var mı?
Şirket açılıp vergi mükellefi olduktan sonraki iş ve işlemler nelerdir? Bankaya o zamanki gelir kadar para girişi yapmalı mıyız?
İnceleme geçirenlere soru: İnceleme esnasında belgelendirilemeyen giderlerden dikkate alınan oldu mu?
Teşekkürler.
1-EK-3 beyannameyi kullanacaksınız.
2-Eskiye dönük vergi mükellefiyeti gerekli değil? Böyle bir şey yapmayın yani geçmişe dönük mükellefiyet açtırmayın. kira geliriniz nedeniyle verilen beyanname vergi mükellefiyeti anlamına gelmez. Yani vergi mükellefiyetiniz kapalı sayılır.
3-Şu an açtıracağınız (1-2 günlük) bir şahıs firmasıyla bu beyanname ve dilekçeyi daha kolay verebilirsiniz. Veya mükellefiyet açtırmadan bizzat vergi dairesine giderek bu işlemi yapabilirsiniz veya taahhütlü posta yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Benim tercihim bu işlere devam ediyorsa mükellefiyet açtırıp varlık barışından faydalandırmak. Olmadı taahhütlü posta yoluyla beyanname ve dilekçemi yollamak. Vergi Dairesine gidip uğraşmak en son seçeneğim olur.
4-Beyannamede bu gelirin adsense olduğunu belirten herhangi bir bölüm yoktur. Bunu ancak dilekçeyle izah edebilirsiniz.
5-Bankayla herhangi bir işiniz yok. Yurt dışından 3 ay içinde, Ülkemize para veya başka varlıkları getirmek isteyenler işlemlerini bankayla yapabilir. Sizin durumunuzdaki kişilerin bankayla işi yok. İşiniz sadece vergi dairesiyle.
6-İnceleme esnasında belgelendirilemeyen giderleri dikkate alan müfettiş var, dikkate almayan müfettiş var, bir kısmını dikkate alan var, bir kısmını dikkate almayan var, bir de ne yaptığını bilmeyen bir müfettiş grubu var. Onları daha ben bile çözemedim :-)
Kenan Gümüş
S.M. Mali Müşavir
sn.kenangumus@gmail.com