Mülk Allah'ın derken biraz da seyirciye oynuyorum, buradaki kitle Allah inancı olan insanlar olduğu için. Ben Allah'a inanmıyorum ama mülkiyete karşıyım. Mülkiyetin varlığı insanları hırsa sürükler. Senin de dediğin gibi daha çok çalışmaya zorlar. Oysa biz bu dünyaya çalışmaya, para kazanmaya ve tüketmeye gelmedik diye inanıyorum. Ömrümüzü para pul peşinde harcıyoruz ve sonra da torunlarımıza bırakıp göçüp gidiyoruz. Dünyanın sahibi olmaya çalışıyoruz. Oysa sahibi olmamız gereken tek şey kendimiz, kendi zamanımız. Para için zamanımızı, enerjimizi satıyoruz. Benim itirazım buna. Ha bir de, kirada oturan bir adam tutup da mülk Allah'ındır ya da ben mülkiyete inanmıyorum diyerek kirayı ödememezlik ederse sıkıntı çıkar çünkü içinde bulunduğumuz düzen bunu gerektiriyor şu an, kira ödemek istemiyorsan git başka yerde yaşa ya da düzeni değiştirmeye uğraş.
"Mal bıraktın, mülk bıraktın üşüştük,
Kavga ile niza ile bölüştük
Biz üç kardeş toprak için dövüştük
Sen mezarda huzur içinde yat, baba.
Çocukların etsinler diye rahat
Satmadın da geçindin kıt kanaat
Evladından sana olsun nasihat
O dünyada malın varsa sat, baba.
İroniyi yeni anladım.
Forumda dini sohbetler çok yapıldığı için hangisi ironi hangisi gerçek anlayamıyorum artık.
Görüşlerine saygı duyuyorum ama komünizm bir ütopyadır.
Sebebi dünyadaki kaynaklar sınırlıyken ihtiyaçların sınırsız olmasıdır.
Eğer o hırs olmasaydı birileri antibiyotiği keşfedemezdi. Birileri teleskopu icat edemezdi.
O hırs olmasaydı birileri coğrafi keşifleri yapamazdı, birileri interneti icat edemezdi.
Yani birileri daha çok çalışmasaydı ve çalıştırmasaydı maymunlardan farksız şekilde hala mağaralarda yaşıyor avcılık toplayıcılıkla geçiniyor olurduk.
Dünyaya ne için geldiğin seni bağlar, sen dünyaya ne için geldiğine karar verebilirsin.
Ama insanlığın dünyaya ne için geldiğine karar vermeye kalktığında tümevarım değil tümden gelim senin için daha iyi referans kaynağı olabilir.
Eğer insanlar dünyaya daha fazlasına sahip olmaki daha çok tüketmek için gelmeselerdi çoğunluk bunu yapmıyor olurdu.