Size şöyle söyleyeyim eğer Google karşı tarafın ödemesine bağlı olarak sizden hizmet alıyorsa kendi ülkesinde KDV ödemek zorundadır. Sizin şirketiniz İrlanda'da olsaydı o KDV'yi size ödeyecekti ama yurtdışından ithalat yaptığı için kendi ülkesinde ödemek zorundadır. Bunu "Sağlanan hizmetler karşı tarafın ödemesine tabi olduğundan, 2006/112/EC Konsey Direktifi'nin 196. Maddesine göre KDV, alıcı şirket olan Google Ireland tarafından karşılanacaktır. " şeklinde açıklamıştır. Siz de o hizmeti sağlarken başka birinden hizmet alıyorsanız siz de yaptığınız harcamalar kadar KDV ödersiniz. Bunlar sunucu, içerik vb. hizmetler olabilir. Bunun sonunda elinizde kalan para hizmet ihracıdır. Bir önceki verdiğim örneği iyi incelemenizi ve üzerinde düşünmenizi tavsiye ederim.
Ben sizin neyi kastettiğinizi anladım. Benim burada yapmaya çalıştığım şey ileride gelebilecek cezalara karşı beyin fırtınası yapmak
. Yoksa bende KDV ödemeden bu işten biran önce sıyrılma tarafındayım. Şöyle birşey paylaşmıştım;
- Yurt dışındaki firmalara ait ürünlerin Türkiyede satışı için bu firmalara verdiği pazarlama, aracılık, danışmanlık vb. hizmetleri genel esaslar çerçevesinde KDVye tabi bulunmaktadır. Bu işlemlerin, KDV Kanununun 11/1-a ve 12/2 nci maddelerine göre ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi de söz konusu değildir.
Burada danışmanlığı örnek alalım. Danışman Türkiye'de satış için yurt dışındaki firmaya sadece danışmanlık hizmeti veriyor. Sizin dediğinize göre bu danışman sadece kendi danışmanlık ofisinin giderlerine, elektriğine, suyuna KDV ödeyip geri kalan parayı ihracattan saymalı. Ama örnekte "danışmanlık hizmeti" KDV'ye tabi bulunmaktadır diyor. Danışmanlık hizmetinin sadece yaptığı giderler KDV'ye tabi demiyor.
Ayrıca gösterilen reklamlar Google'a ait değil başka firmaların diyorsunuz. Karşımıza şöyle birşey çıkarsa ne yapacağız; "Siz bu reklamları göstererek Google gelirlerini artırmaya yönelik işlem yapıyorsunuz. Eğer siz reklamları yayınlamayıp tek bir tıklama dahi aldırmazsanız Google gelirleri sıfıra düşer." Siz hizmeti zaten Google'a yapıyorsunuz da diyebilirler.