bundan birkaç gün once konseptli mizah sayfam icin alici buldum arkadaş la anlaştık kapora attı 10 gün içinde alacam diye kimseye satma denildi kaporayi attıktan sonra 100 lira daha indirim istedi yok deyince parasini isteyip şikayet etti.
verdiği kaporayi baz alarak kimseye satmadim hesabi 400₺ zarara girdim zararimi karşıla parani veririm diyorum yok diyor ben almaktan vaz geçtim diyor burda kim hakli?
Sen haklısın.
Kapora anlaşılan fiyat üzerinden verilir ve malın ya da hizmetin belirtilen vadede tamamı ödenene kadar rezerve edilmesini sağlar.
Eğer alıcı fiyatın kalanını ödemezse kapora yanar.
Alıcı kapora ödenen tarihteki anlaşılan fiyat üzerinden tekrar pazarlık yapamaz, verdiği parasını geri isteyemez.
Satıcı iyi niyet gösterirse ve maddi olarak zarar etmediğini düşünürse zorunlu olmadığı halde kaporayı iade edebilir ama bu zorunluluk değildir.
Satıcı ancak malı başkasına satarsa kaporayı eksiksiz olarak geri ödemek zorundadır bu da verilen sözden dönmek yani ticari ahkalsızlıktır zaten.
Kapora depozito değildir. Geri verilmek için değil, mahsup edilmek için alınır.
Şikayet konusu açan arkadaşın 400 lirada anlaştığını ve hizmeti almadığını ispat eden kanıtları göster şikayet konusu ve varsa - itrader silinir.7
Edit ben forum için konuşmuştum.
İş adli makamlara intikal ettiyse sana dava açması lazım.
Hakkında suç duyurusunda bulunursa reddedilir, çünkü sen elindeki yazışmaları savcıya gösterip bunu ticari bir alacak verecek meselesi olduğunu söylediğinde savcı şikayeti reddeder gidin dava açın der.
Sana karşı dava açarsa da elindeki deliller ile zarara uğradığını belirtirsin hakim kısmı iadeye falan karar verebilir.
Ama 400 lira için dava açan adamı da fırçalar.
Lakin 400 lira için savcı karşısına hakim karşısına çıkmak istemiyorsan ver kaporasını geç.
400 liralık satışın 50-100 liralık kaporasını mahkemeye savcılığa götürecek kadar psikolojik olarak sorunlu bir adamla karşı karşıyaysan işler uzar.