digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ne alakası var koç ile hocam? Osmanlı zamanında da başka aileler güce sahipti. Selçuklular zamanında başka aileler. Türkiye'de sadece koçlar mı var hocam? Sana örnek vereyim. Kendi babam ve eniştem arasındaki farktır. Babam memurdu, eniştem de memurdu. 80'li yıllar memurların en az kazandığı en fakir olduğu yıllardı, bugün memur rahat. Babam memuriyetine devam etti biz hep kıt kanaat geçindik benim her yaz çalışmam gerekiyordu okul masraflarımı çıkarmam için.

Eniştem ilkokul mezunu. O da memurdu. Teyzemi ve çocukları aldı köye yerleşti. Gençken berberlik öğrenmiş. Babam 9-5 mesai yaparken eniştem 5 te işten gelince köyde berberlik yapıyordu. Sonra icar olarak bir tarla kiraladı. O sene pamuk etki. Kazandığı paralar ile tarlayı satın altı. Sonraki sene bir tarla daha satın aldı. Bu adam 9-5 memurluk yapıyordu akşamları berberlik yapıyordu, hafta sonları da traktörü olmadığı için kendi tarlasında çapa yapıyordu. Bir kooperatife girdi ev aldı. Sonra bir ev daha aldı. Sonra memurluk ve berberlik ve kira ile bir ev daha aldı. Bu adam bugün emekli. Çocuklarının her birini bir ev bir araba ile evlendirdi. Kirada da evi var.

Yani fakir ile zengin arasındaki fark atadan kalan diyorsun ya. Bazı adamlar çocuklarını torunlarını kurtarmak için çalışıyor fırsatları değerlendiriyor. Onların yaşayamadıkları iyi hayatları çocukları torunları yaşıyor. Yani mülk Allah'ın olsaydı diyerek özel mülkiyeti reddedemezsin. Mülk Allah'ın olsaydı islamda kölelik olmazdı. Mülk bu dünyada kişilere aittir. Ve daha çok çalışan, fırsatları daha iyi değerlendiren o mülkten daha çok pay alır. Mülkün eşit dağılmamasına itiraz etmek farklı bir konu, kirada oturduğunuz evin dükkanın kirasını ödememek başka bir konu.

Mülk Allah'ın derken biraz da seyirciye oynuyorum, buradaki kitle Allah inancı olan insanlar olduğu için. Ben Allah'a inanmıyorum ama mülkiyete karşıyım. Mülkiyetin varlığı insanları hırsa sürükler. Senin de dediğin gibi daha çok çalışmaya zorlar. Oysa biz bu dünyaya çalışmaya, para kazanmaya ve tüketmeye gelmedik diye inanıyorum. Ömrümüzü para pul peşinde harcıyoruz ve sonra da torunlarımıza bırakıp göçüp gidiyoruz. Dünyanın sahibi olmaya çalışıyoruz. Oysa sahibi olmamız gereken tek şey kendimiz, kendi zamanımız. Para için zamanımızı, enerjimizi satıyoruz. Benim itirazım buna. Ha bir de, kirada oturan bir adam tutup da mülk Allah'ındır ya da ben mülkiyete inanmıyorum diyerek kirayı ödememezlik ederse sıkıntı çıkar çünkü içinde bulunduğumuz düzen bunu gerektiriyor şu an, kira ödemek istemiyorsan git başka yerde yaşa ya da düzeni değiştirmeye uğraş.

"Mal bıraktın, mülk bıraktın üşüştük,
Kavga ile niza ile bölüştük
Biz üç kardeş toprak için dövüştük
Sen mezarda huzur içinde yat, baba.

Çocukların etsinler diye rahat
Satmadın da geçindin kıt kanaat
Evladından sana olsun nasihat
O dünyada malın varsa sat, baba.”