Aytmatov adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Dedesinin dedesi çok çalıştı diye tüm sülalesi rahat mı edecek, oh ne ala. Şunu unutmamamız gerekiyor, zenginlik miras kaldığı gibi fakirlik de miras kalıyor. Ülkemizden örnek gösterirsek Koç ailesi cumhuriyetle birlikte ortaya çıktı. Aileye tanınan belli imtiyazlarla bu adamlar zenginleştirildi. Şimdi durumları belli. Çetrefilli konular cidden ama çok da zor değil anlamak. Mesela bi adam şöyle bir şey söylese linç edilebilir: "kimse ev sahibi olmasın, devlet herkese ihtiyacı olduğu kadar ev versin. evlenen gençler kendi evlerine geçsin"

Ne alakası var koç ile hocam? Osmanlı zamanında da başka aileler güce sahipti. Selçuklular zamanında başka aileler. Türkiye'de sadece koçlar mı var hocam? Sana örnek vereyim. Kendi babam ve eniştem arasındaki farktır. Babam memurdu, eniştem de memurdu. 80'li yıllar memurların en az kazandığı en fakir olduğu yıllardı, bugün memur rahat. Babam memuriyetine devam etti biz hep kıt kanaat geçindik benim her yaz çalışmam gerekiyordu okul masraflarımı çıkarmam için. Babam bana araba ya da ev alamadı. Ben evimi arabamı kendim aldım düğünümü kendim yaptım.

Eniştem ilkokul mezunu. O da memurdu. Teyzemi ve çocukları aldı köye yerleşti. Köy hayatının sıkıntısını çekti biz şehirde yaşarken Gençken berberlik öğrenmiş. Babam 9-5 mesai yaparken eniştem 5 te işten gelince köyde berberlik yapıyordu. Sonra icar olarak bir tarla kiraladı. O sene pamuk etki. Kazandığı paralar ile tarlayı satın altı. Sonraki sene bir tarla daha satın aldı. Bu adam 9-5 memurluk yapıyordu akşamları berberlik yapıyordu, hafta sonları da traktörü olmadığı için kendi tarlasında çapa yapıyordu. Bir kooperatife girdi ev aldı. Sonra bir ev daha aldı. Sonra memurluk ve berberlik ve kira ile bir ev daha aldı. Bu adam bugün emekli. Çocuklarının her birini bir ev bir araba ile evlendirdi. Kirada da evi var. Rahat rahat yaşıyor. Hiç bir devlet teşvikinden imtiyazından da faydalanmadı. Benim babam ise zorla bir kooperatiften ev aldı. Bugün rahat yaşamaları için ben destek oluyorum. Böyle ev dükkan mal sahibi olan bir çok insan var. Ama bunun bir bedeli var. Aslında bu forumda da herkes ev alabilir. Çok casıfsız olsanız bile bunu yapabilirsiniz sadece hayatınızdan 10-15 seneyi adamanız lazım. 2. ve 3. iş bulmanız. Netflixte aylak aylak dizi izlememeniz, cep telefonunuzda oyun oynamamanız, youtube da dandik videolarla vakit öldürmemeniz, daha az yemeniz, daha az uyumanız, hiç tatil yapmamanız lazım. Sonuçta o evi alırsınız. 2.sini 3. sünü de alırsınız. Siz sıkıntılı bir hayat geçirirsiniz ama çocuklarınız torunlarınız rahat hayat yaşarlar. Yani o rahat yaşanan zenginliklerin arkasında atalarının çektikleri sıkıntıları, uğraşları, zekaları, emekleri var.

Yani fakir ile zengin arasındaki fark atadan kalan diyorsun ya. Bazı adamlar çocuklarını torunlarını kurtarmak için çalışıyor fırsatları değerlendiriyor. Onların yaşayamadıkları iyi hayatları, çocukları torunları yaşıyor. Yani mülk Allah'ındır diyerek özel mülkiyeti reddedemezsin. Mülk Allah'ın olsaydı islamda kölelik olmazdı. Mülk bu dünyada kişilere aittir. Ve daha çok çalışan, fırsatları daha iyi değerlendiren o mülkten daha çok pay alır. Mülkün eşit dağılmamasına itiraz etmek farklı bir konu, kirada oturduğunuz evin dükkanın kirasını ödememek başka bir konu.

Sen mülk Allahındır diye komünizm ideali anlatıyorsun. O da denendi. Hep proleterya diktatörlüğünde kaldı. Liberalizm kapitalizm zenginliğin paylaşılması iken, komünizm fakirliğin paylaşılması haline geldi. Devletin herkese ev verdiği memleketlerde de birilerine villa, birilerine 3+1 birilerine de gece kondu verildi. Ve herkesin eşit kazandığı memleketlerde herkes işten kaytardı, çünkü daha çok emeğin zekanın daha çok kazandırmadığı bir sistemde kimse çalışmak için motive olmadı.