caylakgirisimci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sen 10 milyar al, arkadaşın 100 milyar alsın, sorun nedir?
O mantıkla bakarsan patronlar genelde iş yapmaz, iş yaptırır ama en çok parayı onlar alır.
Yanlış bakış açısıyla baktığınızı düşünüyorum, dediğiniz gibi gün sonunda herkes kendi evine gider, herkesin kazandığı kendinedir.
Size bir soru soruluyor:
Sana 40% zam mı yapayım 50% zam mı yapayım diye, siz de diyorsunuz ki arkadaşıma benden 60% daha fazla verme de, gerekirse benden 10% al...

Olaya psikolojik olarak bakacaksan diye bir şey yok, olay zaten psikolojik dediğim gibi adam psikolog ve bu bir ayrıştırma sorusu.
10 yıl sonra değil seneye bile arkadaşının maaşı senden fazla olabilir.
Maaşların eşit olmasını gerektiren sebep nedir?
Aynı işi yapan arkadaşın diye belirtmiş konuyu açan arkadaş. Aynı işi yapıp aynı sürede başladıysak maaşımızın eşit olması gerekmektedir. Benden 5 yıl önce işe başlamış elemanla tabiki aramda kıdem farkına dayalı maaş farkı olacaktır ama aynı zamanda aynı işi yapan arkadaşımla aynı maaşı almıyorsam ortada bir sorun var demektir. 2 seçenek var ya o arkadaş kayırılıyor ya ben işimi düzgün yapamıyorum. İşimi düzgün yapamıyorsam zaten maaşa zam işe son verilir ama aynı emeği aynı şekilde veriyorsak maaş eşit değilse haksızlık var demektir. Dedim ya profesyonel hayat diye haksızlığa boyun eğersen bir dahakine zam bile alamayabilirsin. Bu iş ay ben arkadaşımı düşüneyim o da çok zam aldı bana yardım eder mantığıyla yürüyecek bir şey değil malesef

Ben kurumsal bir firmada çalışıyorum 6 yıllık arkadaşım sene başında kıdem aldı diye şuan selam vermiyor çünkü benden 1 tık üstte artık yaşadığınız zaman bunları anlarsınız.

Eşit hak diye bir şey var dostum. Kendi hakkını savunamayan başkasının hakkını da savunamaz he soru arkadaşı tenzih ederek söylüyorum çakallıkla sorulan bir soru olmuş şuan Türkiye şartlarında %8-11 arasında ortalama zam yapılıyor(kıdem almadığınız sürece normal şartlarda yani). Yani %40 mı %50 mi seçersiniz sorusu biraz kandırmaca bir soru %10 fark, herkes büyük bir meblağ diye hemen ben %40 yerine %50 yi seçerim diye seçiyor.

Soruyu cevaplayanlar 2 şekilde cevaplıyor. A şıkkını seçenler soruyu direkt kendi mantığıyla, B sıkkını seçenler gerçek hayatına bakarak seçiyor. O yüzden bu fark çıkıyor ortaya. Yani ben arkadaşımın kuyusunu kazmıyorum hepsini karakterlerinden dolayı seviyorum. Ama işin içine para girince tabiki herkesin tavrı o an değişecektir.

Ben %40 yerine %50 yi seçer devam ederim olayı bence yanlış çünkü %150 yapılabiliyorsa zam bana da yapılması gerekir. şayet %150 yi haketmiyorsam zaten o patron dediğim gibi beni orada tutmaz zaten.