Hocam ben zaten Türkler demedim Türkiye'ye yönelik dedim. Alınan ülke raporu da Türkiye'ye yönelik olanları kapsıyor.
Ben mükerrer KDV olayına katılıyorum o konuda birşey demedim. Sizin verdiğiniz örnekte 15 bin TL kaldığı net bir şekilde görülüyor ve bu para ile artık herhangi bir işlem yapılmadığından tamamı ihracata giriyor. Ama reklam olayında öyle bakmıyorlar işte olaya alınan her kuruş satışı artırmaya yönelik bir hizmet olarak bakıyorlar. Mükerrer ödemeden yürümek daha mantıklı bence en güçlü savunmamız ve anlayabilecekleri dil o.
Yalnız şöyle birşey de var. Biz hep Trendyol örneğinden gittik. Almanya'da bulunan ABC firması Türkiye'ye reklam yapıp KDV ödemeden reklamlarını gösterebilir. Biz aracılık edenler de KDV ödemez isek devlet Türkiye'de gerçekleşen bu hizmetin KDV'sini kimden alacağım diyebilir.
Size şöyle söyleyeyim eğer Google karşı tarafın ödemesine bağlı olarak sizden hizmet alıyorsa kendi ülkesinde KDV ödemek zorundadır. Sizin şirketiniz İrlanda'da olsaydı o KDV'yi size ödeyecekti ama yurtdışından ithalat yaptığı için kendi ülkesinde ödemek zorundadır. Bunu "Sağlanan hizmetler karşı tarafın ödemesine tabi olduğundan, 2006/112/EC Konsey Direktifi'nin 196. Maddesine göre KDV, alıcı şirket olan Google Ireland tarafından karşılanacaktır. " şeklinde açıklamıştır. Siz de o hizmeti sağlarken başka birinden hizmet alıyorsanız siz de yaptığınız harcamalar kadar KDV ödersiniz. Bunlar sunucu, içerik vb. hizmetler olabilir. Bunun sonunda elinizde kalan para hizmet ihracıdır. Bir önceki verdiğim örneği iyi incelemenizi ve üzerinde düşünmenizi tavsiye ederim.