harosa adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
ben başarısız olmamak için neye dikkat edeyim?
*Önce amacınızı belirleyin.
*Maliyet hesaplamalarını çok iyi yapmanız gerekir. Hiçbir şeyi atlamayın. Ofis/işyeri gideri, muhasebe gideri, web gideri, kargo gideri, personel gideri, ssk/bağkur gideri, kırtasiye gideri vs herşeyi kalem kalem kağıda dökün.

Sonrada hangi vergiler çıktı, ssk bağkur sizi ne kadar zora soktu.
*Kar elde ediyorsanız KDV + Gelir vergisi ödemek durumundasınız. Gelir vergisi firmanızın statüsüne bağlıdır. Stopaj, damga vergileri cabası.. SSK bağkuru da ödemek durumundasınız. Ödeme yapılmazsa hesaplarınıza e-haciz gelebilir. Personel sayınıza göre SSK tutarları değişir. Bağkur a ödenen para ilk etapta havaya giden para gibi düşünülür ama emekliliğinize yatırım yapıyorsunuz sonuçta.

Kargo işinde ne zoruluklar yaşadınız.
*Kargo firmaları ile biraz aile gibi olmalısınız. Sizi sevmeliler. Aranızı iyi tutmanızı öneririm. Çünkü kargo maliyetleri bilgisayarlarında basacakları 1 tuş ile 2 katına çıkar. Örneğin dosya olarak gönderilen bir gönderiyi 2 desi olarak çıkış yaparlar ise maliyetinizin artığını ve hesabınızın tutmadığını görürsünüz. Ayrıca kargo sürecinde sinirlerinizin biraz sağlam olması gerekir. Kargoyu verirsiniz sistem yok derler.. Tekrar gidersiniz aaa unuttuk derler.. Ertesi gün kargo çıkar. Bu kez de müşteri ürünü teslim almaz. Kargo size geri gelir. Hem gidiş hem dönüş ücreti ödersiniz. Kapıda ödemeyi herkes ister, ama çok fazla geri dönüş olur. Ürünü teslim almazlar, İstemiyorum, vazgeçtim vs cümlelerini ezberlersiniz artık..

Başka örnek, ürünü teslim alır müşteri.. Bu resimde sarı görünüyor ama bana gelen ürün açık sarı.. İade etmek istiyorum.. vs vs vs.. Yüzlerce örnek.. En kötü oranla %15- %20 iade oranı olabilir. Sektöre göre değişir elbette.

Daha önce ithalat yaptınız mı? Yaptıysanız hangi adımlardan hangi zorluklarla geçtiniz?
*Amerika ve İngiltere'den ithalat yaptım. Gümrük müşavirim en başta her şeyi anlattığı için hiç zorluk çekmedim. Çıkabilecek tüm vergileri kuruş kuruş söyledi. Hepsine hazırlıklıydım. İşin en zor kısmını merak ediyorsanız, evrak prosedürü çok fazla.
Yani gümrük müşaviriniz sizden ve karşı taraftan evrak isteyecek. Eğer karşı taraf kurumsal bir firma ise siz istemeden tüm evrakları hazırlar ve size gönderir zaten. Ama iş bilmeyen bir firma ise uğraşır durursunuz.

Aktarabileceklerim bunlar.. Ticaret zor ama e-ticaret daha zor. Her ne kadar kolay görünsede..
Zorluk seviyesi sizin işi ne kadar temiz ve dürüst yapmanıza bağlıdır. Ne kadar titizseniz o kadar zorlanırsınız. Çünkü yalan yok dolan yok.

Temiz ticaret temiz gelecektir..