Eski bir konu ancak fav'a alanlar olmuş, bu nedenle eklemeler yapmak istedim.
WP'nin yerini alabilecek bir alternatif mevcut değil, takip ettiğim kadarıyla da bunun peşinde olan pek kimse de yok. Herkes içerik olutşurma ve yayınını farklı bağlamlarda ele almanın derdinde. Çünkü, WP'nin de tam olarak çözemediği durumlar var. Bu amaçla, genel yapıyı koruyup REST gibi özellikleri, hook'ları sunmaktalar.
Son zamanlarda Headless CMS içeriklerine mutlaka denk gelmişsinizdir. Yakın bir gelecekte elde edilen performans değerleri temelinde çok daha söz edilecek gibi görünüyor. Diğer taraftan JAMstack de en azından geliştiriciler temelinde epey heyecan yaratmakta.
Bu başlık altında adı geçen Grav bir dosya temelli (flat-file) içerik yönetim sistemi. Evet, veritabanı yok. İçerikleri isterseniz komut satırı üzerinden, isterseniz admin eklentisi ile bir UI aracılığıyla üretebiliyorsunuz. Her içerik bir klasör içerisinde markdown yazım kuralları ile tutuluyor. YAML tanımları ile dosya ve site düzenlemeleri yapılabiliyor ki bunu blueprint olarak ifade ediyorlar. WP'de post yapısı standarttır, hook'larla düzenlersiniz, yeni post type'lar yaratırsınız. Tüm bu süreçte eklenti ve/ya functions.php dosyasını kullanırsınız ve elbette PHP bilgisi gerekir. Ancak, Grav'da birkaç satır ile özelleştirmeler yapabilir, özellikleri farklı yapılara aktarabilirsiniz. Twig template engine kullanır. Bol ödüllü bir içerik yönetim sistemidir.
Bir diğer önerebileceğim headless içerik yönetim sistemi Craft CMS. Önyüzü yoktur, twig template engine kullanır. Verileri veritablosunda tutar. İsterseniz kendi arayünüzü yazarsınız isterseniz olutşurduğunu endpoint'ler üzerinden içeriğe erişirsiniz. Temel amacı içeriği yönetmektir.
Ghost bir diğer headless içerik yönetim sistemi. Önyüz ve yönetim ayrıdır. İkisini de ayrıca yönetebilirsiniz. Oldukça başarılı işler ortaya koyan bir ekip tarafından geliştirilmektedir.
Bunun dışında hugo, Jekyll gibi statik site generator mantığı ile hareket eden alternatifler de mevcut ve liste bu şekilde daha uzar gider.