Bilginin saklandığı yerde insanlardan kolektif hareket beklenemez. Aile Hekimiyle bir sohbetim esnasında bu konuyu konuştuk. Adam diyor ki; "benim sorumlu olduğum bölgede korona olup olmadığını bilmiyorum. Bu bilgi bizlere iletilmiyor. benim bilmediğim birşeyi sen bilemezsin, önlemini de alamazsın (Odadan dışarı çıkmamak dışında)" diyor. Şanlıurfa da Acilde görev yapan Doktor arkadaşım da aynı şeyleri dile getiriyor. Maskeyi alkolle yıkayıp tekrar kullanmak zorunda oldugumuz günler oluyor diyor.
ilacı aşısı bulunmayan bir hastalık için bitiyor, normale dönüyoruz denmesi ne kadar doğru ? Daha hastalık bu denli yayılmadan dediler ki; Sıcaktan güneşten ölüyor virüs. Kimde çıkıp demedi Suudi Arabistanda 50 dereceyi bulan sıcaklarda virüs nasıl yayılıyor , Kabe Neden kapatılıyor vs.
Kitlesel Bağışıklık sistemi uygulanıyor. Tepki çekmemek için milletin gazını alan açıklamalar ve önlemler alınıyor.
Pek de inandırıcı gelmedi. Filyasyon diye bir olay var ve bölgede COVID-19 hastası çıkarsa aile hekimine doğrudan bildiriliyor. Ben Diyarbakır'da COVID-19 geçirdim, aile hekimim Ankara'dan olmasına rağmen günden güne arayarak durumumu kontrol ediyordu. Ayrıca ailemden biri teste gittiği gibi bölge sağlık ekipleri filyasyon için eve gelerek herkesi test ettiler. Sadece doktor değil arkadaşın söylediği gibi Hayat Eve Sığar app'iyle vatandaş da zaten bölgesinin riskini sıcaklık haritasıyla görüntüleyebiliyor.