Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 2 aydır Brave hem mobilde hem de masaüstünde Chromium tabanlı bir browser olan Brave'i kullanıyorum. Bu yazıda daha çok mobil cihazlar özelinde Brave'i anlatacağım.
Özellikle söz konusu cep telefonları olduğunda küçük ekranlar ve zaman zaman düşük internet hızları sebebiyle web sitelerinde yer alan reklamlar sinir bozucudur. Her ne kadar masaüstü tarayıcılarda çeşitli Chrome tabanlı eklentiler ile bu konuya çözüm bulunabiliyor olsa da cep telefonu ve diğer mobil cihazlar için işlevsel bir çözüm ne yazık ki yoktu. (Olan çözümler de zaman zaman Google Play Store gibi marketlerde engelleniyordu.) Bu yazımızda internet deneyiminizi reklamsız hale getirecek kullanışlı bir tarayıcı olan Braveden bahsedeceğim.
Reklamları engelleyince web yayıncılarına ne olacak?
Bu noktada bir parantez açıp web üreticilerinin reklamlardan gelir sağlaması konusunda kısaca fikirlerimi beyan etmek istiyorum. Web üreticileri için şüphesiz ki Google Adsense tabanlı reklamları kullanıcılarına sunmak ne yazık ki üreticiler için tek gelir modeli. Bu noktada reklam engellemelerinin üreticilere zarar verebileceği noktasındaki fikri kesinlikle kabul ediyorum.
Ancak, haber siteleri gibi büyük üreticilerin bu noktadaki tavırlarına değinmek gerekiyor. Özellikle merkez medyada yer alan birçok haber sitesi aklınıza gelebilecek her konuda doğruluğu meçhul olan, clickbait temelli, hatta spam sayılabilecek içeriklerle siterine ziyaretçi çekmelerini ve bu ziyaretçileri reklama boğmalarını fazlaca rahatsız edici buluyorum. Bu sitelerde Brave aracılığıyla reklamları engellemekten oldukça memnun olduğumu söyleyebilirim.
Daha küçük, internete özgün bilgiler ve deneyimler kazandıran üreticiler ise durum bunun tam aksine. Onlar haber sitelerinin yüksek otoriteleri altında eziliyorlar, arama motorlarından ziyaretçi çekmekte güçlük çekiyorlar. Dolayısıyla o web siteleri için reklam filtreleme özelliğini her zaman devre dışı bırakıyorum ve ilgimi çeken reklamlara tıklayarak gelir elde etmelerini sağlıyorum.
Brave Browser nedir? Brave Browser, Chromium tabanlı olarak çalışan
(Microsoft Edge, Opera, Vivaldi, Yandex Browser gibi tarayıcılar da bu tabanda çalışırlar), açık kaynak kodlu, gizliliğe üst düzeyde önem veren bir internet tarayıcısı projesidir. Brave tarayıcısı internette hareket halinde olduğunuzda verilerinizi toplayan takipçileri ve reklamları engelleyen bir yapı ile gelir.
Reklamları Engelleyin, Videoları Arkaplanda Oynatın
Esasen Brave tarayıcısı, internet deneyiminizi geliştirecek birçok öge içeriyor, ancak bu yazının kapsamı sebebiyle cep telefonlarında işlevsel olarak kullanılan özelliklerine değineceğiz;
Brave tarayıcısı güçlü bir reklam engelleyici özelliğe sahiptir. Bu reklam engelleyici özellik sebebiyle internet sayfalarını daha hızlı şekilde yüklersiniz. Benim yapmış olduğum basit bir testte Hürriyet web sayfası Chrome tarayıcısı ile 7,20 saniyede yüklenirken. Brave tarayıcısı ile 4,30 saniyede yüklendi.
Bravein bana kalırsa en işlevsel özelliklerinden birisi de video oynatan bir tarayıcı sekmesinden bir başka sekmeye geçtiğinizde videonun devam etmesi. Örneğin YouTube uygulamasından, ya da tarayıcı üzerinden YouTubea girdiğinizde sekmeden uzaklaştığınızda ya da bir başka uygulamaya geçtiğinizde video durdurulurken Brave için bu durum söz konusu değil. Örneğin YouTube üzerinden bir şarkı dinlerken istediğiniz uygulamaya ya da Brave sekmesine geçiş yapabilirsiniz ya da telefonunuzun ekranını kapatabilirsiniz. Eğer Brave üzerinden YouTubea girerseniz reklamları da engellediğini eklememe gerek yok sanıyorum.
Brave Rewards Sistemi
Brave aynı zamanda eğer kullanıcılar izin verirse Bravei kullandığınız sırada size bildirimler aracılığı ile reklamlar gönderiyor. Reklam verenlerdem elde edilen gelirin %70i bu yolla tarayıcıyı kullananlar ile paylaşılıyor. Kullanıcılar eğer isterlerse bu geliri kripto para cüzdanlarına alabiliyorlar ya da Brave Creator sistemine kaydolmuş web sitelerine tip (bahşiş) olarak aktarabiliyorlar. Ancak Türkiye için pek reklam veren olmadığını, dolayısıyla gelir elde etmenin şimdilik çok da mümkün olmadığını eklemeliyim.
Bravei İndirin
Brave masaüstü platromlarda Mac Os, Windows ve Linux için kullanılabilir durumda. Mobil cihazlarda da iOS ve Android platformlarda destekleniyor. Bravei üstteki görselden indirebilirsiniz. Eğer bu sayfada yer alan link ile Bravei indirir ve 1 ay boyunca kullanırsanız referans içeren bağlantı sebebiyle bana 1 USD değerinde BAT Token kazandıracaksınız.
Referanslı link:
https://brave.com/sen893
Referanssız link:
https://brave.com