Varlık barışına dilekçe ile başvurmak ihbar mıdır?

Vergilendirme radarına girmiş bir arkadaş bana ulaştı ve bir mali müşavirin varlık barışına dilekçe ile başvurulmasının ihbar anlamına geleceğini söylediğini anlattı. Öncelikle ihbar ile haber aynı kökten türeyen kelimelerdir. Yani bir şeyin ihbar edilmesi bilinmeyen bir şey hakkında haber vermek manasındadır. Konunun anlaşılması için teşbih yapayım şimdi gece yarın güneş doğacak desem ben dediğim için güneş doğmaz zaten doğacağını bildiğim için doğacak derim.

Bunun gibi zaten incelemeye girecekler ha bunu varlık barışı için beyan edin ha etmeyin sonuç değişmeyecektir. Google Ireland Limited şirketinden City Bank'a oradan da hesaplara gelen ve vergi denetim kurumunda birer kopyası bulunan bu kayıt ve ekstrelerin vergi dairesine bildirimi nasıl ihbar olabilir? Her iki kurum da maliye hiyerarşisi altında olup vergilerin toplanmasına koordineli olarak hizmet ederler.

Peki hangi durumda ihbar olurdu. Eğer siz elden/kayıt dışı vergi konusuna giren kazanç elde etmiş olsanız ve bu hiçbir yerde kayıtlı olmasaydı, örneğin korsan taksicilik gibi, bunu ve elde ettiğiniz kazancı bildirmekle kendinizi ihbar edilmiş olurdunuz. Ancak böyle bir durumda olan kişi ise zaten varlık barışına başvurmaz.

Bu nedenle, faydasız yorumlara itibar etmemenizi tavsiye ederim.