egepen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Soru gayet açık; 1 dolar - 1 TL olur mu? Benim görüşüm olur ancak ülkece çok zorlanırız ve bunun altından kalkabılırmıyız onu bılmıyorum Sizlerin fikirlerini alıyım.

dip not:
1 dolar 1 TL ne zaman oldu?
cumhuriyet kurulduğunda 1,67 türk lirası (tl) olan abd doları($) , dünya ekonomik krizinin başladığı 1929 yılında 2,08, 1930'da 2,12 liraya çıktı. dolar, 1934-1938 yılları arasında 1,26 tl oldu.
Burada bahsettiğiniz şey 1 liranın alım gücünün 1 dolara eşit olması olmalıydı.
1 doların 1 lira olması diye bir şey çok basittir.
Bu ülkede 1 dolar 1 milyon lirayken, bir gecede 1 doları 1,18 lira yaptık.
Şimdi de gidersiniz Türk Lirasından 1 sıfır atarsınız. 1 dolar 6,9 liradan anında 69 kuruşa düşer.
100 Liraya 145 dolar alabilirsiniz.
Ama bunun size ne faydası olur ki? O sıfırı atınca asgari ücret de 2324 liradan 232,4 liraya düşer.

Önemli olan dolar kaç lira olduğu falan değil. Ben 20 yaşında 1 dolar 450.000 lirayken 900 milyon lira maaş alıyordum.
2 bin dolara geliyordu. Güzel paraydı.
Önemli olan Türk Lirasının kaç lira olduğu falan değil.
Önemli olan senin aldığın maaşın dolara çevirince kaç dolar olduğu.
Dolar 10 lira olsa kaç yazar senin memleketinde asgari ücret 20 bin liraysa...

Bunun yolu da basit.
Katma değeri yüksek ihracat yapmak.
Sen 1000 kilo domatesi 2600 liraya satıyorsun. Adamlar sana 20 gramlık i9 işlemciyi 3000 bin liraya satıyorlar.
Senin memleketindeki ergenin yüksek frame oyun bilgisayarını finanse etmek için 10 ton domates üretim satman gerekiyor.
Senin ülkene gelen turist sayısı artıyor ama turist başına kazandığın para azalıyor yani çer çöp beleşçilerin tatil ülkesiyiz.

Ne zaman katma değeri yüksek ihracat yapmaya başlarız, ihracatta kilo başına kazandığımız tutar yükselir,
Ne zaman turizmde turist başı kazandığımız tutar yükselir, o zaman sizin aldığınız maaşlar da yükselir dolar bazından daha çok kazanır daha rahat yaşarsınız.