Yazılım tarafında hizmet satan biri olarak,

• Sorulan soruların büyük çoğunluğu iş yaptırmak için değil bu iş yapılabilir bi şey mi onu öğrenmek için soruluyor. Yapılıyorsa da o an yaptırmayacak üzerine başka şeyler zihninde inşa etmeye devam edecek. Hiç sorun değil cevap veriyoruz.
  • +1'li whatsapp numaraları adam r10 da üye çok belli, ama r10'a üyeliğim yok konunuzu gördüm oradan geldim, şöyle şöyle bi şey yaptırmak istiyorum nasıl olur? Ne kullanılır? Kullanacağım dilin köşe bucak ayrıntılarına kadar soruyor? Bu adam hizmet almak, program yazdırmak için değil de bunu ben yazıcam ama nasıl yapılır tam bilmiyorum sen bana bi anlat diye geliyor.
  • Bismillah derken hocam arayım telefonda anlatayım diyenler oluyor, sanırım kalp kırdığım oluyorsa en çok bu tarafta oluyordur. Ben işi telefonda dinlemeyi doğru bulmuyorum. Yaptıracağı işi derli toplu bir metne, görsele dök(e)meyen kişinin işini yapmak sonradan hep "hocam şunu da ekleyebilir miyiz?", "Şurayı şöyle değiştirsek nasıl olur?" cümlesi ile devam ediyor. Sözlü düşünmekle yazılı düşünmek arasında fark var. Yaptıracağınız şeyi ya da aklınızdaki bi projeyi kendi kendinize ses kaydına alın, sonra oturun o ses kaydını dinlemeden ben bunu adım adım nasıl çalışacağını bi yazayım diyin, sonrasında ses kaydı ile yazılı metni bi kıyaslayın beni daha iyi anlayacaksınız.

Bunların dışında gelen her müşteri baş tacıdır, güler yüzü hak eder ve sonuçta bu işin asıl adı esnaflıktır. Her zaman için zor olmuştur. Öyle de olmaya devam edecektir.
Kendi adıma buradan da bi fırsat olsun, güler yüzü eksik ettiğim kişiler olduysa affola...

edit:
Bi edit koymak istedim, yanlış anlaşılmasını istemem. Ne telefon mu al sana telefon bum demiyoruz kimseye
Özellikle söylediğim 3. maddeye kendinizin mağdur olmaması için dikkat etmenizi öneririm. Siz ne istediğinizi ne kadar net anlatırsanız, karşı taraf da birebir aynısını verme konusunda o kadar mecbur kalır. Yoksa yuvarlak laflarla iş alınır yuvarlakça bi şey de müşteriye verilir. Sonuçtan da kimse memnun değil.