hdm adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bugün bir yeminli mali müşavirlik firmasından eski bir vergi müfettişi ile konuştum. Hakkında inceleme başlamış birisinin varlık barışından yararlanmasının da bir engel olmadığını (Mehmet Bey ve Kenan Bey'in dediği gibi), Müfettişe henüz beyanname vermediyseniz varlık barışından bahsetmememi çünkü vergi müfettişinin vergi dairesine beyannameyi kabul etmemeleri yönünde talimat verebileceğini (yetkilerinin çok geniş olduğunu) söyledi.

@alcaym; birde ben şunu söyledim (sizin yazdığını dilekçeyi kastederek); vergi dairesine varlık barışından yararlanmak için şu şu yıllarda şu kadar kazandım şeklinde dilekçe verdim dedim. Bununla alakalı olarak bana, "aslında sen bir nevi itiraf dilekçesi vermiş oldun" gibi bir şey söyledi. yani dilekçe vermeye gerek yoktu demek istedi. bu konuda kaçırdığı bir nokta var mıdır ?
Bu kişiler vergi yargı tecrübesi olmayan kişiler. Vergi ihtilaflarının nihai çözüm yeri vergi mahkemeleridir. Ben bir sonraki sorunu düşünerek adım atıyorum. Somutlaştırılmış bir dilekçe üzerine yapılan başvurunun avantajları:

1) Hangi dönemin ve gelirin incelenmezliğinde davacı açısından ispat sorunu olmayacak,

2) Vergi dairesinin izni ve onayı vergi davasında mükellefin elini güçlendirecek,

3) Kayıt dışı geçmiş kazançlar için mükellefiyet kaydını dilekçe tarihi itibariyle yoklamalar olmadan açıp kapama imkanı verecek,

4) Biriken idari görüşler vergi idaresinin mükellef aleyhine işlemlerini engelleyecek (bir nevi özelge havuzu)

5) Kanun önünde eşitlik ilkesi gereği kişiden kişiye değişen keyfi uygulamalar yapılamayacak,

6) Dilekçe vermekle dava açma imkanı elde edeceksiniz, aksi halde durduk yere dava açamazsınız, varlık barışı davasının olumlu sonucu vergi davasına doğrudan etki edecek,

Hakkında inceleme başlamış birisi için itiraf olmaz, hakkını aramak için bilinen bilgiyi öne sürmek olur, bu bakımdan risk taşımaz, bu risk ben incelemeye kesin girmem diyenler içindir. Böyle birinin ise zaten varlık barışı başvurusuna gerek yok.

Dediğim gibi anlık çözümler üretmiyorum. Kalıcı ve uzun vadeli çözümler bunlar.

Yüzlerce müfettiş, ymm, smmm tanıdığım var. Vergi idaresinde çalışanlar var. Şu an karar veren üst mahkeme hakimleri dün birlikte çalıştığımız insanlar. Çoğunun olaya bakış açısını biliyorum. Vergi yargısı bir hukuk alanıdır. Eğer bir ihtilafı sonunda davacı lehine bertaraf etmeyecekse varlık barışının anlamı da olmaz. Nitekim müfettişlerin bunu tanımaması/yok sayması da yaptığım işin doğru bir yöntem olduğunu gösteriyor.

Eğer varlık barışı matrah artırımı gibi kesin ve bilinen bir koruma sağlasaydı ve uygulaması yaygın olsaydı bu kadar detaya zaten ihtiyaç yok idi.