Kimse senedinin düşmesini istemez dolayısıyla şu değere düşünce senedimi sat diye bir şey olamaz.(Aracı kurumların böyle bir hizmeti var mı sormak lazım, ben İş bankası kullanıyorum onda yok)
Bu durum şöyledir; atıyorum x senedi şuan 10tl ve bu senetten sizde var siz 11 tl satış emri verdiniz.
Bu senet o değere çıkarsa otomatik satılır. Diğer taraftan düşme ihtimali var. Siz kendinizce bir zarar seviyesi belirlersiniz,mesela 8 dersiniz. Yani bu seviyeye kadar düşmesine tahammül edebilirsiniz daha aşağısı beni batırır diyorsunuz. İşte bu değer sizin stoploss değeriniz oluyor. Bankanızdaki yatırım hesabınızda alarm kurarsınız 8.25'e.(8'e düşmeden garanti olsun) Bu seviyeye gelince size haber verir sizde hemen satış emri verip senedinizi satarsınız.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Şöyle ki 10 liradan hisse aldık. %5 kadar zararı göze aldık. Bu arada bunu destek ve dirençle belirlemek en sağlıklısı. Şu an örnek üzerinden gidelim.
10 lira fiyatı olan hissenin %5'i 50 kuruş yapar. Biz deriz ki fiyat 9.50'ye gelince hisselerimi sat. Böylece o hisse desteği kırıp belki de 8 liralara doğru giderken biz zararı stoplamış olduk. Yani böylece hem yeni pozisyonlara girebilmek için nakite geçtik, hem de fazla zarar almadan hisseden çıktık. Düşüşlerden en az şekilde zarar almak için bu özellik var zaten. Bunu da yukarıda belirttiğim zincir emir şeklinde yapabilirsiniz. Tabii bu özelliği bankanızın destekliyor olması gerek.
Şöyle bir örnek daha vereyim. Bitcoin'i 20 bin dolar seviyelerindeyken alıp düşüş başladığında nasılsa yükselir diyen ve hiç çıkmayan insan 4000 dolarlara kadar düşüşü seyretti. Stop loss noktası olsa zararını minimize edip çok para kaybetmezdi. Stop loss bunu önler.
İkinize de çok teşekkür ediyorum, gayet net oldu. Hakkınızı helal edin, bu saatte rahatsız ettim saygılar.