Selamlar,
Neden olarak çok faktör var, bizim ülkemizde kaliteye öenm çok fazla. Adamlar cent in hesabını yaparak alışveriş yapıyorlar. En ucuz market en ucuz malzeme neredeyse oraya yönleniyorlar. Bu nedenle pahalı ürün satan diğer marketlerin ayakta kalma şansı çok az. Mesela ülkemiz de BİM ve A101 - ŞOK denilen Marketler zinciri ingiltere de TESCO dur. Hemen hemen her mahallede bakkal tarzında bulabilirsiniz.Yıllarca bu marketlerden alışverişler fakirlik sembolü haline geldi karikatürlere bile çizdiler. Coca Colayı dünyada en dazla tüketen biziz,çünkü Le Cola içemeyiz çünkü kendimizi son sınıf olarakn nitelendiriyoruz.
Almanyada aynı bu şekilde pahalı marketler ve zincirlerlerinin ayakta durması çok zor. Çünkü insanlar en düşük en ucuz malı tercih ediyor. LIDL - ALDI gibi Alman marketlerinde tıpkı BİM ŞOK A101 gibi kendi marka ve ürünlerini ucuza satmaya çalışıyor. KAUFLAND ve REWE gibi marketler daha çok markalaşmış ürünler satıyor ve rağbet görmüyorlar.
Ben şuna şahit oldum, Bir temizlik ürünü markası LİDL de hali hazırda satılan bir ürünün fiyatını yükseltmek ister ve yetkilelerin verdiği cevap şu,Eğer bu ürünün fiyatını artırırsanız ürünlerinizi tüm almanya genelindeki LIDL den kaldırmak zorunda kalacağız. Yani adamlar kendine ait olmayan bir ürünün fiyatını arttırmasını engelleyebiliyorlar.
Bizim sıkıntımız da tam tersi, arz talep meselesi, marketler diyor ki, Bu Marka burada üç katı fiyatıda olsa insanımız alıyor. Koy gitsin. Ben burada bir tereyağını 2.30 dan alabiliyorum. Pahalandığında almam. Başka ucuz ürüne yönelirim, buna yöneldiğim için o ürün bir müddet sonra arz ve talep düşüşlüğünden raflara yine aynı fiyattan düşecek, umarım anlatabilmişimdir.