Hocam evet kelam ilmine göre psikoloji kararı verilmez o yüzden usulun yanlis oldugunu islam acisindan soyledim. Psikolojik hukum beyan eden bir psikoloji uzmani oldugum halde ben degilim. Fakat nasil ki kelam ilmiyle psikolojik hukum verilmez, "akıl sağlığı sorunları olan bir yakını ile senelerdir hastanelere gidip gelmiş bir insan olmakla" da videodan "psikoz" tanisi konmaz. Oyle olsa biz DSM'i ezberleyecegiz diye aylarimizi senelerimizi vermez bir yakinimizla hastaneye gider gelirdik.
Hazir psikolojiden konusmaya baslamisken ilgi alaninizla meteforunuza da cevap vereyim. Cogu namaz kilmayan, neredeyse tamami faize bulamis ve ameli gunahlarin yaninda bircok itikadi problem icinde bocalayan (sahsim da dahil) insanlarin islam bilgisini elestirirken, kanunlari yalayip yutan hakim ve savcilarimiza benzeterek, sonra da bu islami problemlet icindeki insanlar arasindaki tebligi avukat ve hakimlere kanun anlatmaya benzetmek en hafif ifadeyle bilissel carpitmalardir. Soylemek istemem ama ilginizi cektigi icin soyleyeyim psikozunda en temel ozelligi gercegi algilamadaki bu tur bozukluklardir.
Konu uzamasin ve bir polemik surmesin diye savunucu tutumunuz (ki bu da degidigim hastalara uygulanan testteki en onemli degerlendirme kriterlerinden) nedeniyle son sözlerim de buar olsun. Cevap vermeyi bırakıyorum.
Psikoloji eğitimi aldıysanız bu adamı hastaneye yatıranların da sizin gibi benzer eğitimleri aldığını ve bu teşhisi koymaya yeterli adamlar olduğunu kabul edersiniz. Siz konuya bilim adamı gibi değil, din adamı gibi baktığınız için, söylenen sözler dünya görüşünüze uygun geldiği için bana itham ettiğiniz savunma moduna pozisyonuna kendiniz girmişsiniz. Bu adamı söylediklerinden dolayı değil insanları rahatsız ettiğinden dolayı şikayet etmişler. Adamın konuşmasındaki hallerini siz de görüyorsunuz. Sadece savunulan görüşlerden yola çıkarak kişiyi meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz. Gerçek ile bağım sizinkinden daha güçlüdür. Çünkü doğru bilgiye şüphe ile yaklaşırım iman etmem.