nicolaGrosu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam mesajları okuyunca sinir oldum, resmen herkes yorum yapmak için yorum yapmış. Öncelikle bu işe girmeden önce şunları mutlaka yapmış olmalısın;

Herhangi bir borsada 100tl gibi bir deneme parası ile alım satımlar yap. Kazanca zarara bakma, zaten komisyondan dolayı kazanç elde edemezsin. Sadece yaptığın hareketlerin başarılı olup olmadığına bak. Bunu en az 2-3 hafta boyunca devam ettirip, grafikleri okumayı öğrenmelisin. Nerden alınır, nerden satılır. Terse düşünce ne yapılır hepsinde deneyim kazanman lazım.

Günlük alım satımlara başlayacağın zaman da nerede yapacağına karar vermelisin. Şahsen ben binance kullanıyorum, çünkü en düşük hacimde bile bnb kullanarak alım yaparken %0.075 satış yaparken %0.075 komisyon alıyor. Gerçekten düşük. Yani bir alım satım işleminde toplam %0.15 komisyon ödüyorsun. Bu da binde 1.5 demek. 1000 dolarınla al sat yaptığında 1,5 dolar komisyon ödersin.

Yine güvenilir borsalardan biri olan ftx var, oranın komisyonu çok daha düşük. Alımda %0.02 satışta %0.07. Yani alım satımda toplam %0.09 ödüyorsun. Bu da 1000 dolarda toplam 90cent yapıyor. Ama benim yine de binance kullanma sebebim günlük bitcoin hacmi milyar dolarlarda seyretmesi. Yani saniyede onlarca alım satım yapılıyor. 5-10 dolarlık farklarla bile işlem yapabiliyorsun. Geçmişte btcturk kullanan biri olarak bu büyük nimet. Btcturk'de piyasa resmen hareket etmiyor, ekran sürekli sabit. Globale çok uzak kalıyor, sinir bozucu.

Btcturk demişken oranın komisyonları da alımda %0.1 satışta %0.18 yani toplamda %0.28 bu da 1000 dolarda 2.8 dolar yapıyor. Binance'in 2, Ftx'in 3 katı daha pahalı.

Bu oranlar sana düşük gelebilir ama şöyle örnek vereyim. 1000 dolar paran var diyelim, yaklaşık 0.1 btc alabilirsin. Yani btc fiyatında 40 dolar hareket olursa, sen aldığın fiyatın 40 dolar üstüne sattıysan 4 dolar kazanmış olursun. 1000 doların 2.8 doları btcturk alınca elinde 1.2 dolar kalır. Binance de eline 2.5 dolar kalır, ftx'de 3.1 dolar kalır.

Eğer günlük alım satım yapacaksan ftx yine işini görür, ben daha çok anlık işlemler yapıyorum, aldıktan 10-15dk sonra satıyorum. Bu nedenle globaldeki en hareketli borsa olan binance'i kullanıyorum. Ayrıca binance kullanmayı düşünürsen sana ref linki atabilirim, bu sayede toplam binde 1.5 olan komisyon binde 1.2'ye düşer. Haber edersin.

Özetle benim yaptığım iş anlattığım gibi, anlık 50-60 dolarlık hareketler yakalayıp kendi hacmimle 10-15 dolar para kazanıyorum. Bunu günde birkaç kez yapabiliyorum ama terse düştüğüm zamanlar da oluyor. Bu gibi zamanlarda herkesin farklı stratejileri olur, senin de kendi stratejin olmalı. Eğer yoksa en düşük zararla çıkmanı öneririm.

Sormak istediğin farklı şeyler olursa sorabilirsin.

Not: Bu arada bazı arkadaşlar paran azsa btc alma alt coinlere yönel demişler. Matematik hesabı bile yapamayan bu insanların tavsiyelerine kulak asma. Alacağın coin btc gibi 10bin dolarlık bir coin de olsa xrp gibi 0.20 dolarlık da olsa önemli olan yükseliş yüzdesidir. Sen 100 lira yatırsan ve btc %5 artsa da aynı kârı elde edersin, xrp alsan %5 artsa yine aynı kârı elde edersin. Önemli olan rakam değil yüzdedir.

Hocam çok güzel açıklamışşsınız, Gerçekten çok teşekkür ediyorum